Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NATO aktivira protivraketni štit u Rumuniji, Moskva protestuje

Ilustracije rakete Foto: pixabay.com

NATO aktivira protivraketni štit u Rumuniji, Moskva protestuje

​Američki protivraketni štit u Evropi biće aktiviran sutra, gotovo deceniju nakon što je Vašington predložio NATO-u zaštitu od iranskih raketa, te uprkos tome što Rusi upozoravaju da se radi o pretnji miru u središnjoj Evropi.

Svet
Izvor: Beta, Tanjug

Američki protivraketni štit u Evropi biće aktiviran sutra, gotovo deceniju nakon što je Vašington predložio NATO-u zaštitu od iranskih raketa, te uprkos tome što Rusi upozoravaju da se radi o pretnji miru u središnjoj Evropi.

U jeku napetosti između Rusije i Zapada, američki i NATO zvaničnici u udaljenoj vazduhoplovnoj bazi Deveselu u Rumuniji proglasiće protivraketni štit operativnim.

Događa se to nakon godina planiranja, milijardi utrošenih dolara i neuspelog uveravanja Rusa da se štit neće koristiti protiv Moskve. Sve ključne komponente, uključujući i rakete, bile su postavljene u rumunskoj bazi u decembru 2015. ali još nisu bile u potpunosti integrisane u sistem NATO-a za obranu od balističkih raketa.

"Sada imamo moć da zaštitimo NATO u Evropi", rekao je Robert Bel, izaslanik američkog ministra odbrane Eša Kartera u NATO-u.

"Iranci postaju sve jači i moramo razmišljati unapred. To nije usmereno prema Rusiji", rekao je novinarima, dodajući kako će sistem uskoro biti stavljen pod kontrolu NATO-a.

SAD će u petak u Poljskoj krenuti sa izgradnjom drugog takvog položaja koji bi trebalo da bude gotov do 2018. i koji će NATO-u, uz radare i brodove na Sredozemlju, dati trajni i neprekidni štit.

Rusija sa nezadovoljstvom gleda na takvu demonstraciju snaga svog hladnoratovskog rivala u nekad komunističkoj istočnoj Evropi u kojoj je ranije bila uticajna. Moskva smatra kako ih NATO pokušava okružiti blizu strateški važnog Crnog mora, sedištu ruske flote u kojem Savez planira pojačati patrole.

Aktiviranje štita dolazi u vreme dok NATO jača svoje snage u Poljskoj i na Baltiku, poučen iskustvom ruske aneksije Krima iz 2014. godine, čemu Rusija odgovara jačanjem svojih zapadnih i južnih bokova s tri nove divizije.

Uprkos američkim uveravanjima, Kremlj smatra kako je pravi cilj protivraketnog štita neutralisanje nuklearnog arsenala Moskve dovoljno dugo u slučaju međusobnog rata u kojem bi SAD prvi izveo napad.

Štit se oslanja na radare koji registruju lansiranje raketa u svemir. Senzori zatim mere putanju rakete a protivraketni projektili presreću i uništavaju cilj u svemiru, pre nego što se vrati u Zemljinu atmosferu, što se može učiniti s brodova i kopnenih baza.

Moskva: Kršenje sporazuma o nuklearnim snagama

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je američka odluka da postavi evropski raketni štit u Rumuniji, koji treba da bude aktiviran sutra, kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, javio je Rojters pozivajući se na rusku agenciju Interfaks.

Štit je na ivici da bude aktiviran već deset godina nakon sto je Vašington predložio da se NATO zaštiti od iranskih raketa uprkos upozorenjima Rusije da Zapad ugrožava mir u centralnoj Evropi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je odluka da se instalira štit u Rumuniji greška ocenivši da to direktno pograđa rusku nacionalnu bezbednost.