Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NATO traži od članica da se suprotstave Rusiji

Foto: www.nato.int

NATO traži od članica da se suprotstave Rusiji

Parlamentarna skupština NATO, koja danas završava trodnevno prolećno zasedanje u Tirani, zatražila je od zemalja članica da se suprotstave vojnoj odlučnosti Rusije i da bolje podele teret zajedničke odbrane.

Svet
Izvor: Tanjug

Predsednik Parlamentarne skupštine NATO američki advokat Majkl Tarner rekao da "agresivnost Rusije ima cenu" i pozvao evropske partnere da povećaju budžetske izdatke predviđene za odbranu, prenosi AP.

"Moskva je odlučila da joj je zaštita sopstvenih intersa bolja ukoliko radi protiv nas, umesto sa nama. Izazov iz Rusije je pravi i ozbiljan", rekao je Tarner.

Zamenik generalnog sekretara NATO Aleksander Veršbou kazao je da bi NATO nastavio dijalog sa Rusijom "ali stvari ne mogu da se vrate na uobičajeno stanje... sve dok Rusija ponovo ne pokaže postovanje za međunarodno pravo i norme međurodnog ponašanja".

On je naglasio da će se članice NATO, tokom održavanja samita u julu u poljskoj prestonici Varšavi, truditi da ojačaju odbrambene kapacitete Alijanse i logističku podršku drugim članicama koje se graniče sa Rusijom.