Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEMA IM RAVNOG: Rusko naoružanje oborilo sve rekorde

Foto: Ministarstvo odbrane RF

NEMA IM RAVNOG: Rusko naoružanje oborilo sve rekorde

Jedna od najvećih izložbi oružja na svetu "Armija 2017" održana je u Rusiji i prema svim pokazateljima oborila je sve dosadašnje rekorde

Svet
Autor: Glas Moskve

Sumirani su rezultati nedavno završenog vojnotehničkog foruma „Armija 2017“, jedne od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu.

„Po broju učesnika, eksponata, naučnih i poslovnih događaja, stranih delegacija, izložbenih prostora, forum „Armija 2017“ premašio je prošlu izložbu u proseku za jedan i po put“, rekao je zamenik ministra odbrane Rusije general armije Pavel Popov.

Skoro sedamsto hiljada ljudi posetilo je forum koji je održan u Podmoskovlju i još nekoliko regiona Rusije, uključujući i vojni park „Patriot“, gde je zabeležena posećenost od oko 563.000 ljudi.

Predstavljeno je više od 18.500 eksponata oružja, tehnike i specijalne opreme, a učestvovalo je više od 1.200 kompanija i 114 stranih zemalja, piše portal Glas Moskve.

„Ciljevi održavanja foruma su ispunjeni“, rekao je Popov na konferenciji za štampu održanoj u ruskom Ministarstvu odbrane u Moskvi.

Kako navodi, najveće interesovanje izazvala je PVO tehnika.

„Što se tiče PVO tehnike, najveće interesovanje vlada za sisteme S-400, komplekse ’Tor‘, ’Buk‘, PZRK ’Igla‘, razna oklopna vozila, tenkove T-90, T-90S, radio-elektronska sredstva itd“, rekao je Šugajev.

„Ogromno interesovanje posetilaca foruma izazvala je ruska savremena avijacija, uključujući avione Su-34 i Su-35, a takođe i novi lovac pete generacije, koji je već dobio naziv — Su-57. Trenutno radimo na potpisivanju ugovora za isporuku tih lovaca i očekujemo da će on biti potpisan 2018, a da će avioni biti isporučeni ruskoj vojsci 2019. godine“, naveo je Borisov.

Borisov je takođe rekao i da je Rusija tokom antiterorističke operacije u Siriji testirala više od 600 obrazaca vojne tehnike, kao što su borbeni avioni SU-35, SU-34, a takođe Su-24 i Su-25, opremljeni novim sistemima SVP-24.

Takođe, u realnim borbenim uslovima testirane su krstareće rakete „Kalibar“, koje se lansiraju sa različitih nosača, uključujući i podmornice iz projekta 636 „Varavjanka“, kao i nova blindirana vozila, streljačko oružje itd.

Sledeći vojnotehnički forum zakazan je od 21. do 26. avgusta 2018. godine, a da će kao i ove godine biti održan u parku „Patriot“, na aerodromu „Kubinka“, poligonu Alabino, svim vojnim okruzima i u Severnoj floti.