Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemačka: Pod istragom 59 izbeglica

YT Printscreen

Nemačka: Pod istragom 59 izbeglica

Nemački ministar unutrašnji poslova Tomas de Mezijer zatražio bolju zaštitu nemačkih granica bez sprečavanja dolaska izbeglica u Nemačku, na legalne i bezbedne načine

Svet
Izvor: Tanjug

Nemačke vlasti vode istragu protiv 59 izbeglica osumnjičenih za eventualne veze sa terorističkim organizacijama, izjavio je danas nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer napominjući da ne treba sve izbeglice posmatrati za bezbednosnu pretnju.

"Trenutno govorimo o 59 istraga zbog eventualnih veza sa terorističkim organizacijama i to od više stotina hiljada novopridošlih ljudi", rekao je De Mezijer u intervjuu za "Funke medija grup", a preneo AP.

On je rekao da se to u većini slučajeva ispostavlja da nije istina.

"Ne možemo sve izbeglice da smatramo sumnjivim uprkos pojedinačnim slučajevima koji su pod istragom", kazao je De Mezijer.

On je takođe zatražio bolju zaštitu nemačkih granica bez sprečavanja dolaska izbeglica u Nemačku, na legalne i bezbedne načine, i u "razumnom broju".

Sirijac star 27 godina, kojem su nemacke vlasti odbile da izdaju azil izveo je sinoć napad bombom na muzickom festivalu u Bavarskoj, pri čemu je sam stradao, a u eksploziji je ranjeno 12 ljudi.

Ovo je četvrti napad koji se desio u Nemackoj za manje od nedelju dana, a izveden je nekoliko sati nakon što je još jedan sirijski izbeglica u gradu Rojtlingen kod Štutgarta mačetom ubio jednu ženu i ranio još dve osobe. Policija je savladala 21-godišnjeg napadača i uhapsila ga, a navodi se da je od ranije poznat policiji i da je delovao sam.

Samo dva dana pre napada u Rojtlingenu, Nemac iranskog porekla je u petak u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, nakon čega je izvršio samoubistvo pred očima policijaca.

Tim povodom De Mezijer je rekao da nije bilo nikakvih naznaka da se taj napadač čiji su roditelji iz Irana došli u Nemačku a on rođen u toj zemlji, nije integrisao u nemačko društvo.

Pre tačno nedelju dana, 17-godišnji azilant napao je sekirom i nožem putnike u vozu bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bežala, a napadač je ubijen.