Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemački akademik: ZAPADE, RADUJ SE PUTINU - ON JE POUZDAN PARTNER!

Foto: kremlin.ru

Nemački akademik: ZAPADE, RADUJ SE PUTINU - ON JE POUZDAN PARTNER!

​"On nije avanturista i neće žrtvovati Rusiju samo radi jedne misije."

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Vladimir Putin je pragmatičar, a ne avanturista, izjavio je nemački istoričar i profesor Berlinskog univerziteta Jorg Baberovski. Prema njegovim rečima, šef Kremlja je predvidljiv i „igra“ samo kad može da pobedi i radi jedne misije neće žrtvovati čitavu državu.

„Treba da se radujemo što je Putin na vlasti. Političari na Zapadu smatraju da bi Rusi izabrali liberale ili zelene ako bi imali priliku. To je potpuno pogrešno gledište“, naveo je Baberovski, dodajući opasku da „čak i ako predsednički izbori u Rusiji i budu apsolutno slobodni“, Rusi će glasati za Vladimira Putina.

Prema rečima nemačkog političara, na Zapadu ne shvataju da se i bez navodnog slobodnog izbora može živeti srećno i zadovoljno, prenosi Glas Moskve.

„Setite se da je upravo stabilnost uslov za nastanak društveno-građanskih i demokratskih struktura koje se sada formiraju u Rusiji. Nije pogrešno sve što se radi u Rusiji pod Putinovom vlašću. Zašto je to tako teško razumeti?“, izrazio je svoje negodovanje profesor Berlinskog univerziteta.

Osim toga, šef Kremlja Vladimir Putin je „mnogo predvidljiviji“ od predsednika SAD Donalda Trampa, naglašava Baberovski.

„Putin je pragmatičar i bio je pripadnik specijalne službe. On igra samo kad može da pobedi. On nije avanturista i neće žrtvovati Rusiju samo radi jedne misije. On ne želi da menja Rusiju kao što Erdogan to radi sa Turskom. On je zainteresovan za stabilnost i bezbednost unutrašnjeg poretka u zemlji, kao i za povećanje uticaja Rusije na međunarodnoj areni. To je njegov cilj i on je predvidljiv. Na to se svako može osloniti. Sa te tačke gledišta - Putin je pouzdan partner“, konstatovao je nemački istoričar.