Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemački mediji ODUŠEVLJENI RUSKIM BOMBARDEROM

Foto: defence.ru

Nemački mediji ODUŠEVLJENI RUSKIM BOMBARDEROM

​Ministarstvo odbrane najavilo je da će u budućnosti biti izgrađeno još 50 modernizovanih strateških bombardera Tu-160M2.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Supersonični strateški bombarder Tu-160 znatno premašuje svoje zapadne konkurente i pravi je "ponos" ruskog predsednika Vladimira Putina, piše nemački “Fokus”.

Kako navode u ovom izdanju, Tu-160 čija težina iznosi 275 tona, najteži je borbeni avion na svetu. Istovremeno, zbog svoje elegantne forme i specijalne bele boje, nazvan je "Beli labud", prenosi Glas Moskve.

Ruski bombarder se često upoređuje sa američkim B1-B, koji je, ipak, inferiorniji u odnosu na "Belog labuda" prema nekoliko parametara.

Dakle, Tu-160 može razviti visoke brzine i praviti letove na duže udaljenosti. Osim toga, on je u mogućnosti da nosi oružje sa nuklearnom bojevom glavom, ističe autor članka.

Njegova prva borbena misija bila je upravo pod nazivom "Beli labud" u novembru 2015. godine, u sklopu rada ruskih vojnih službi bezbednosti u Siriji. Udari na objekte Islamske države izvedeni su projektilima H-555 i H-101.

Trenutno Rusija ima 16 bombardera Tu-160. Ministarstvo odbrane najavilo je da će u budućnosti biti izgrađeno još 50 modernizovanih strateških bombardera Tu-160M2.