Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemački mediji: Štajnmajer radi za Rusiju

Foto: Tanjug

Nemački mediji: Štajnmajer radi za Rusiju

Nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“ je optužio ministra inostranih poslova Nemačke Frank Valtera Štajnmajera da šalje lažne signale Kremlju.

Svet
Izvor: Sputnjik

Taj list piše da nemački ministar povećava veru kod ruskih vlasti da je Zapad sklon politici pomirenja, kao i da se ponaša kao "moskovski propagator".

Napadi nemačkog novinara Bertolda Kolera u listu „Frankfurter algemajne cajtung“ na šefa nemačke diplomatije izazvani su njegovim nedavnim izjavom o „glasnom zveckanju oružja“ NATO-a zbog vojnih vežbi u Istočnoj Evropi. Prema mišljenju Kolera, oštra kritika manevara NATO-a „preokreće sve fakte sa noge na glavu“ i daje Kremlju nadu da je Zapad sklon politici pomirenja.

„Želeo bih da protrljam oči. Zbog vojnih vežbi na teritoriji istočnih zemalja-članica, da ’glasno zvecka oružjem‘, za ’ratne povike‘ i ’natezanje‘ situacije NATO odbrambeni savez optužio je ne ruski, već nemački ministar inostranih poslova“, saopštio je Bertold Koler.

Prema njegovim rečima, slične izjave može da iznese samo „moskovski propagator“ koji namerno „ukrašava“ tvrdnje da je za pogoršanje odnosa između Rusije i EU kriva Alijansa. Prema mišljenju novinara, razlog za „zahlađenje“ u stvari je postalo rusko kršenje principa koji decenijama obezbeđuju mir i stabilnost u EU.