Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEMAČKOJ NE SMETA: Otopljenje odnosa Rusije i Turske dobrodošlo

Foto: gazeta.ru

NEMAČKOJ NE SMETA: Otopljenje odnosa Rusije i Turske dobrodošlo

Otopljenje odnosa Turske i Rusije predstavlja dobrodošao razvoj događaja, a Nemačka ne smatra da postoji opasnost da zvanična Ankara okrene leđa NATO-u.

Svet
Izvor: Tanjug

To je danas izjavio koordinator nemačke vlade za odnose sa Rusijom Gernot Erler.

On je u izjavi za nemački radio "Dojčlandfunk" rekao da je u interesu Evrope da se to 'ledeno doba' u odnosima između Turske i Rusije okonča, zato što ono takođe koči napredak u razrešenju konflikta u Siriji i na Kavkazu, prenela je agencija AP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će se danas u Sankt Peterburgu sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, po prvi put otkad je došlo do zahlađenja odnosa zbog turskog obaranja ruskog vojnog aviona iznad sirijske granice krajem prošle godine.

Istovremeno dok se odnosi između Turske i Rusije poboljšavaju, došlo je do pogoršanja odnosa zvanične Ankare i Zapada, nakon neuspelog pokušaja puča u Turskoj od strane dela vojnog vrha.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je za list "Bild" ranije rekao da ne očekuje da će tursko-ruski odnosi postati "tako bliski da Rusija može Turskoj da ponudi alternativu bezbednosnom partnerstvu sa NATO-om".