Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nemci se plaše ukidanja viza Ukrajini, Gruziji i Kosovu

Bundestag Foto: pixabay.com

Nemci se plaše ukidanja viza Ukrajini, Gruziji i Kosovu

Nezadovoljstvo u krugovima nemačke vlasti zbog ukidanja viza Gruzijcima, Ukrajincima i građanima Kosova sve je veće.

Svet
Izvor: Sputnjik, Velt, NB

Kako prenosi list “Velt” Nemci su nezadovoljni, jer se plaše porastu broja lopovskih band ii novog naleta migranata. Zabrinutost o ukidanju viza istaka je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, a posebnu brigu nemačkim službama bezbednosti zadaju kriminalci iz Gruzije.

Nemačka se na taj način zalaže za ubacivanje specijalne klauzule prema kojoj se bezvizni režim za pojedine zemlje po potrebi može ukinuti. Francuska je, dodaje list, sa tom inicijativom solidarna.

Ovakav stav Nemačke i Francuske mogao bi da izazove nezadovoljstvo u Briselu, kao i u zemljama Istočne Evrope, ističe „Velt“.

Mnogi nemački političari osim Mezijera protive se ukidanja viza, a između ostalog o tome je govorio i bivši ministar finansija i član Međunarodnog komiteta Bundestaga Per Štajnbrik.

„Sve dok se ne reše unutrašnji problemi evrozone, ne reguliše migrantska kriza, dok god Evropa i Rusija ne postignu dogovor o čitavom nizu pitanja… Ja se zalažem za moratorijum na ulazak u valutnu uniju, širenje EU i NATO-a, kao i ukidanje viza“, rekao je on.