Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NESTVARNO: Bajkoviti gradovi u srcu Rusije

Foto: Sputnik

NESTVARNO: Bajkoviti gradovi u srcu Rusije

Najveća zemlja na svetu odiše bogatom kulturom i istorijom, a njeni gradovi sve to oslikavaju

Svet
Autor: Glas Moskve

Pogledajte neke od najlepših gradova sveta smeštenih u zemlju u kojoj živi više od 145 miliona stanovnika u preko 1.100 gradova. Zanimljiv je podatak da Rusija ima čak 15 gradova sa više od milion stanovnika, piše portal Glas Moskve.

Ruska prestonica kulture - Sankt Peterburg

Nekadašnji Petrograd, odnosno Lenjingrad, nalazi se u severozapadnom delu zemlje i sa svojih 5,2 miliona stanovnika drugi je grad po veličini u celoj Rusiji.

Smešten je na reci Nevi i na mnogim kanalima, zbog čega ga nazivaju i „severna Venecija“.

Grad je početkom 18. veka osnovao Petar Veliki i sve do 20. veka je bio prestonica Ruskog carstva.

Moderna metropola - Moskva

Moskva je prestonica carske i moderne Rusije i najveći grad ove zemlje. Osnovao ju je Jurij Dolgoruki davne 1147. godine, a prema nekim izvorima ime nosi po reci Moskvi koja protiče kroz ovaj grad.

Moskva je danas veliki naučni, kulturni, politički, privredni i turistički centar jednog dela sveta (malo je reći Rusije), riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatnim i šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja.

Crveni trg, Kremlj, Crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, Hram Hrista Spasitelja, Novodevičji manastir, Tetrjakovska galerija, sedam Staljinovih visotki — samo su delić onoga čime Moskva osvaja.

Kazanj - grad neverovatne lepote

Kazanj je prestonica ruske republike Tatarstan i sa preko 1,1 milion stanovnika jedan od (naj)većih gradova Rusije.

Nalazi se na oko 700 kilometara istočno od Moskve, na ušću reka Kazanjke i Volge.

Obeležje grada, osnovanog početkom 11. veka, jeste Kazanjski Kremlj. Ova istorijska gradska tvrđava se nalazi na Uneskovoj listi Svetske baštine.

Jekaterinburg

Jekaterinburg je „glavni grad Uralskih planina“ i sa 1,4 miliona stanovnika četvrti po veličini grad u Rusiji, posle Moskve, Sankt Peterburga i Novosibirska.

Smešten je u istočnom podnožju planinskog lanca Ural, oko 1.700 kilometara istočno od Moskve, na granici Evrope sa Azijom.

Najčuvenija znamenitost ovog grada je Hram na krvi, koji ima veliki značaj u ruskoj istoriji, jer je izgrađena na mestu gde su boljševici, 1918. godine tokom Oktobarske revolucije pogubili cara Nikolaj Drugog i njegovu porodicu. Zatim su tela ubijenih bila prevezena u zapušteni rudnik „Ganina jama“.

Nižnji Novgorod

Nižnji Novgorod je jedan od najlepših gradova Rusije, a udaljen je oko 400 kilometara od Moskve. Smešten je na ušću reke Oke u Volgu.

Osnovan je 1221. godine, a od 1932. do 1990. zvao se Gorki, po piscu Maksimu Gorkom, koji je rođen u ovom gradu. Spomenik Gorkom krasi jedan od gradskih trgova, ali ipak najveći spomenik u gradu posvećen je Valeriju Pavloviču Čkalovu, probnom pilotu čije su akrobacije avionom izazivale divljenje i poštovanje ruskih prijatelja i neprijatelja širom planete.

Grad nosi i epitet „zeleni“, zbog mnoštva parkova koji se prostiru na oko hiljadu hektara.

Kalinjingrad

Kalinjingrad je najzapadnija tačka Rusije. Nalazi se na skoro 1.300 kilometara od Moskve, između Poljske i Litvanije, i ima pristup Baltičkom moru.

Nekada je bio deo Pruske, Poljske i Nemačke, zvao se Kenigzberg, da bi zatim konačno, posle Drugog svetskog rata, ušao u sastav Sovjetskog Saveza, odnosno Rusije.

Grad se nalazi na ušću reke Pregel u Kalinjingradski zaliv, a u njemu živi skoro pola miliona ljudi.

Obiluje brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, muzejima, galerijama, crkvama, katedralama, pozorištima… Ima zoološki vrt i botaničku baštu.

Grad je poznat i po brojnim lepim kapijama, kao što su Kraljevska, Fridrihsburška ili Fridlandska kapija, koja je istovremeno i muzej.

Novosibirsk

Sa preko milion i po stanovnika, Novosibirsk je najveći sibirski grad. Od ruske prestonice je udaljen oko 3.300 kilometara. To je relativno mlad grad — osnovan je 1893. godine, a status grada je dobio deceniju kasnije.

Podignut je na mestu gde Transsibirska železnica prelazi veliku sibirsku reku Ob. Značaj grada povećan je početkom 20. veka završetkom železnice Turkestan-Sibir, koja povezuje Novosibirsk sa Centralnom Azijom i Kaspijskim morem. Od 1917. do 1926. grad se zvao Novonikolajevsk, po caru Nikolaju Drugom Romanovu.

Soči

Ovaj grad se nalazi na crnomorskoj obali, na oko 1.700 kilometara od Moskve, i jedno je od omiljenih letovališta kako domaćih, tako i stranih turista.

Grad je nastao 1838, prvobitno kao vojno utvrđenje Aleksandrija, da bi već 1896. dobio današnji naziv, ali i rang grada. Danas ima oko 400.000 stanovnika.

Ono što Soči čini posebnim i izuzetno posećenim letovalištem jeste klima koju karakterišu duga i topla leta i blage zime. Tradicionalno je čuven i po prelepim vrtovima i retkim rastinju, koje su obožavali i car Petar i Staljin, ali u njemu uživa i aktuelni predsednik Putin.

Sa prelepih gradskih plaža pruža se još lepši pogled na obližnji Kavkaz i njegove snežne vrhove.

Rostov na Donu

Rostov na Donu je administrativno sedište Rostovske oblasti. Nalazi se na jugu zemlje, 46 kilometara od ušća Dona u Azovsko more. Od Moskve je udaljen skoro 1.300 kilometara.

Sa preko milion stanovnika, Rostov je jedan od najvećih gradova evropskog dela Rusije i poznat je pod imenom „vrata Kavkaza“, a često ga nazivaju i „južnom prestonicom Rusije“.

Osnovala ga je carica Elizabeta Petrovna 1749. godine.

Grad je pun hramova raznih religija, veličanstvenih arhitektonskih zdanja i lepih kutaka prirode.