Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEUHVATLJIVI: Rusi testirali tajnu liniju komunikacije u Siriji

Foto: Sputnik

NEUHVATLJIVI: Rusi testirali tajnu liniju komunikacije u Siriji

Ruska vojska u Siriji uspostavila snažnu mrežu stanica za satelitsku komunikaciju i isproban je novi način organizacije tajnih veza

Svet
Autor: Glas Moskve

Ruski vojnici su tokom operacije u Siriji isprobali novi način organizacije tajnih veza, saopštio je načelnik generalštaba Oružanih snaga Rusije general Halil Arslanov na okruglom stolu posvećenom iskustvu korišćenja vojske u Siriji.

„Tokom izvođenja vojne operacije u Siriji po prvi put smo probali i realizovali novi način organizacije tajne komunikacije uz korišćenje mreže operatera stranih država“, rekao je on.

Komanda ruske vojske u Siriji vodila je međunarodne telefonske razgovore sa članovima koalicije, dok je lični sastav uspeo da razgovara i sa rođacima, objasnio je Arslanov.

On je dodao da je ruska vojska u Siriji uspostavila snažnu mrežu stanica za satelitsku komunikaciju, piše portal Glas Moskve.

„Kopnena grupa stanica za satelitsku komunikaciju povećana je tri puta, povećana je snaga repetitora, preorijentisani su antenski sistemi satelitskih komunikacija vojne i dvostruke namene, kao i povećanje iznajmljivanja resursa“, objasnio je on.

Stvaranje mreža satelitske komunikacije u Siriji imao je svoje specifičnosti: Pre svega, niska je propusna moć tzv. „mrtve zone“ na teritoriji pokrivenosti satelitske veze. Zato su potrebne prenosne i mobilne stanice za satelitske veze.