Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEVEROVATNI Ka 52: Sposoban da manevriše i bez jednog motora

Foto: Sputnik

NEVEROVATNI Ka 52: Sposoban da manevriše i bez jednog motora

Adut svetski priznatog ruskog proizvođača borbenih helikoptera Ka-52 može da puca i leti bez jednog motora

Svet
Izvor: Glas Moskve

Ka-52 poseduje 30 mm top 2A42 sa bojevim kompletom od 250 do 460 granata. Top je smešten u tureli postavljenoj sa desne strane trupa i preuzet je sa helikoptera Mi-24.

Ovaj helikopter na četiri tačke ispod krila može da nosi do 12 laserskih samonavođenih nadzvučnih protivtenkovskih raketa 9K121 Vihr-M koje su integrisane sa nišanskim sistemom škval, piše portal Glas Moskve.

Rakete Vihr-M navode se na cilj laserskim zrakom i u mogućnosti su da probiju oklop debljine 900 mm. Zato se bojna glava sastoji od velikog broja fragmenata, koji pri eksploziji svojom kinetičkom energijom deluju prostorno.

A u slučaju da bude pogođen jedan od motora – to je omogućavalo relativno normalno letenje čak sa jednim motorom. Tim pre što su vitalni delovi helikoptera zaštićeni kombinacijom oklopnih ploča koji štite od pogodaka do kalibra 23 mm, a oklopljeno staklo pilotske kabine štiti od zrna kalibra 12,7 mm.

Od savremenog naoružanja Ka-52 poseduje 30 mm top 2A42 sa bojevim kompletom od 250 do 460 granata. Top je smešten u tureli postavljenoj sa desne strane trupa i preuzet je sa helikoptera Mi-24.