Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NEVIDLJIVI PODVODNI ROBOT testiran u Rusiji

Foto: sputniknews

NEVIDLJIVI PODVODNI ROBOT testiran u Rusiji

Dubokovodni, bešumni, bespilotni robot "Morska senka", sposoban za prevazilaženje podvodnih struja, uspešno je prošao testove u Baltiku

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Testove robota je izvršio Glavni istraživački centar za robotiku (GNIIC MO) i Državni pomorski tehnički univerzitet u Sankt Petersburgu (SPbGMTU).

"U avgustu smo sproveli još jedno uspešno testiranje robota “Morska senka” u Baltičkom moru, nova hibridna modifikacija uređaja u stanju je prevladati tokove zahvaljujući propeleru, dok je praćenje plovila praktično nemoguće - kreće se skoro bez stvaranja buke", rekao je šef Odseka za istraživanje i razvoj odbrane SPbGMTU, Igor Kožemjaljkin.

Prema njegovim rečima, tokom testova, robot je radio u zatvorenim vodama i na otvorenom moru u zoni struja, što je "ozbiljan test za uređaj koji nema pogonski sistem", prenosi Glas Moskve.

Takođe je naglasio da se "Morska senka" razlikuje od prethodnih verzija sa više "realnih karakteristika, preciznosti kontrole i proširenog skupa korisnih opterećenja."

Uređaj je u stanju da ostane u autonomnoj plovidbi tokom pola godine, prenoseći hidrografske podatke na obalu. Istovremeno, praktično je nemoguće pratiti ga - pomera se tako što menja svoju plovnost, praktično bez stvaranja buke.

U avgustu, na izložbenom forumu "Armi-2017", robot je predstavljen javnosti kao deo izložbe Glavnog naučnoistraživačkog centra za robotiku Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Dužina “Morske senke” je 3 metra, prečnik 31 cm, masa je 150 kilograma, maksimalna brzina je 2 čvora, težina tereta 15 kilograma.