Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nezapamćen požar u Otavi, evakuisano 100.000 ljudi

Screenshot

Nezapamćen požar u Otavi, evakuisano 100.000 ljudi

Najveća evakuacija u istoriji Kanade dogodila se zbog eksplozije benzinske pumpe i obližnjeg hotela u gradu Fort Mek Marej

Svet
Izvor: Tanjug

Zbog požara koji se širi nekontrolisanom brzinom u gradu Fort Mek Marej, u oblasti Alberte, naređena je evakuacija celikupnog stanovništva od 100.000 žitelja, što je i najveća evakuacija u kanadskoj istoriji.

- Situacija je zastrašujuća. Trenutno smo koncentrisani isključivo na bezbednost ljudi, da ih iselimo iz grada i smestimo negde gde će biti bezbedni - rekla je premijerka Alberte Rejčel Notli na konferenciji za novinare.

Za sada nema povređenih, izveštavaju lokalni mediji i navode da su prijavljene eksplozije jedne bezinske pumpe i jednog hotela, a u plamenu je i lokalno kamp naselje.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Brus Majer rekao je da je angažovano devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera i oko stotinu vatrogasaca, a 160 policajaca je mobilisano za sprovodenje evakuaciju.

Požar se nekontrolisano širi i zbog vetra koji duva brzinom od 50 kilometara na sat i vrlo brzo širi plamen ka neseljenim područjima. Osim vetra, u ovoj oblasti je zabeležena i rekordno visoka temperatura za ovo doba godine od 30 stepeni celzijusa.


Foto: Twitter/BuzzFeedCanada

U saopštenju lokalnih vlasti o evakuaciji, apeluje se na građane da zbog gužvi na autoputevima budu strpljivi, da voze bezbedno i uvaže pravila prolaska kola hitne pomoći.

Naftne kompanije, koje su od ključnog značaja za lokalnu privredu, postavili skloništa u svojim naseljima za kanadske i strane radnike.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele. U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima.

BBC javlja da je do sada uspešno evakuisano oko 60.000 ljudi, dok kanadski mediji javljaju da se ukupan broj evakuisanih građana kreće do 100.000 ljudi.