Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Nisan: Britanska auto-industrija pod znakom pitanja

Foto: autoevolution.com

Nisan: Britanska auto-industrija pod znakom pitanja

Generalni direktor "Nisana" Karlos Gon izjavio da ostanak japanske firme na severu Engleske direktno zavisi od statusa Velike Britanije u EU nakon Bregzita

Svet
Izvor: Tanjug/B92

Generalni direktor japanske automobilske kompanije Nisan, Karlos Gon, upozorio je danas da će buduće investicione odluke vezane za Nisanovu fabriku na severoistoku Engleske zavisiti od ishoda pregovora o Bregzitu, prenosi britanski list Gardijan.

Gon kaže da je "prilično optimističan" da će prevladati zdrav razum i da će Ujedinjeno Kraljevsto ostati ključni partner Evropske unije.

Međutim, većinu kompanija, kako je rekao, zanima ishod trgovinskih i drugih pregovora između Britanije i EU kako bi mogle da donesu odluke o budućim investicijama.

"Smatram da danas ne možemo govoriti o bilo kakvom uticaju Bregzita pre nego vidimo koji je to novi status Ujedinjenog Kraljevstva. Najveći deo proizvodnje iz Sanderlenda (Nisanove fabrike u Britaniji) izvozi se u Evropu. Dakle, očigledno je da je taj budući odnos između Britanije i EU veoma važan za nas", izjavio je Gon.

"Mi smo prilično optimistični da će na kraju prevladati zdrav razum na obe strane, i da će Britanija nastaviti da bude veliki partner evropske zajednice", izjavio je Gon.

Direktor Nisana, koji zapošljava 6.700 radnika u fabrici u Sanderlendu, govorio je u Brazilu, gde je njegova kompanija jedan od ključnih sponzora Olimpijskih igara.

Nisan, kao i drugi proizvođači automobila u Britaniji, snažno su se zalagali za ostanak Britanije u EU, navodi britanski list.