Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NIŠTA VIŠE NIJE ISTO: Pet godina posle Gadafija Libija ipak ne zna "šta čini"

Foto: gettyimages.com

NIŠTA VIŠE NIJE ISTO: Pet godina posle Gadafija Libija ipak ne zna "šta čini"

Bivši libijski lider Moamer el Gadafi ubijen je na današnji dan pre pet godina.

Svet
Autor: NB

Poslednje reči bivšeg Libijskog lidera Gadafija bile su: ,,Sinovi moji, znate li šta činite?,,. Prošlo je pet godina od kada je samozvani ,,bratski vođa i vodič revolucije,, skončao u zarobljeništvu.

Moamer el Gadafi, vojni oficir po obrazovanju, vladao je Libijom od 1969. do 2011. godine. Tokom svoje vladavine je uz pomoć eksploatacije nafte uspeo da uzdigne zaostalu Libiju u državu sa najbogatijim stanovništvom Bliskog istoka.

Dolaskom na vlast preimenovao je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav nije viđen do tada.

Politiku je zasnivao na arapskom nacionalizmu i ,,direktnoj, narodnoj demokratiji,, kako je on opisivao. On je ovaj sistem nazvao islamski socijalizam.

Navodio je da su blagostanje, oslobođenje i obrazovanje cilj njegove ideologije. Nametnuo je islamska moralna prava, zabranivši alkohol i kockanje.

Reforma kalendara je bila jedna od njegovih prvih zalaganja, te je promenio imena mesecima u godini čim je došao na vlast.

Gadafi je 60-tih godina posetio Jugoslaviju gde je upoznao svoju drugu ženu, medicinsku sestru Sofiju Farkaš, koja je imala veliki uticaj na njegovu politiku.

Do poslednjeg dana vladavine insistirao je na pravljenju unije afričkih zemalja po ugledu na EU, što mu nikada nije uspelo.

Libijskog diktatora su 2011. godine ubili pobunjenici koji su započeli rat u Libiji. Zatražili su od njega da se povuče sa vlasti, a Tribunal u Hagu je rspisao poternicu za njim zbog navodnih zločina protiv čovečnosti.

Mučan kraj libijskog vođe nikad nije istražen iako su UN zatražile istragu o njegovom ubistvu.