Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NIŽNJI NOVGOROD, ruska oaza na dve reke

Foto: livejournal

NIŽNJI NOVGOROD, ruska oaza na dve reke

Nižnji Novgorod nalazi se na ušću Oke i Volge, a poreklo vodi iz 1221. godine, kada ga je osnovao Veliki Vojvoda Jurij II od Vladimira.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Bio je glavna tvrđava koja je čuvala granicu, a prednost je bio rov oko nje koji su formirale dve reke.Zajedno sa Moskvom i Tverom, Nižnji Novgorod je bio jedan od gradova koji je izbegao pustošenje od strane Mongola i izrastao u veliki politički centar Rusije tog vremena.

Važnost grada se povećala premeštanjem sedišta moćne Suzdaljske kneževine iz Gorodetsa 1350. godine.Veliki vojvoda Dmitrij Konstantinovič (1323—1383) nastojao je da svoju prestonicu napravi konkurentnom Moskvi, izgradivši kamenu citadelu i nekoliko crkava i postavši pokrovitelj istoričara, piše Glas Moskve.

Ovde je napisana i Ruska Prva Hronika ili Laurentijanov kodeks 1377. godine. Od 1392. Nižnji Novgorod je deo Velike moskovske kneževine. Nakon toga centar Rusije je postala Moskva, a značaj Nižnjeg Novgoroda je opao.

Krimski Tatari su razorili grad 1408. Moskovski kneževi su ga brzo obnovili i sagradili jaku tvrđavu (kremlj) prvenstveno za borbu protiv Tatara iz Kazana.

U kasnijim vekovima u doba Ruskog carstva Nižnji Novgorod je bio prvenstveno značajan trgovački centar. Od 1817. se u gradu održavao Makarjev sajam, jedan od najznačajnijih svetskih sajmova. Početkom 20. veka počela se razvijati industrija.

Moderno vreme

Po veličini je peti grad u državi. Od 1932. do 1990. grad se zvao Gorki po piscu Maksimu Gorkom.

U središtu grada nalazi se Kremlj, utvrđeni kompleks. Glavni politički i istorijski centar grada, oblasti i Povolškog federalnog okruga. Ovde je sedište guvernera Nižegorodske oblasti, gradonačelnika grada i opunomoćenog predstavnika predsednika Rusije.

Severno od grada na Volgi je veliko veštačko jezero Nižnji Novgorod koje se službeno još uvek zove Gorkovsko veštačko jezero prema imenu Gorki.