Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"NOĆNI LOVAC" POKAZAO SILU: Akcija ruske zveri u 90 sekundi (VIDEO)

Foto: airforce.ru

"NOĆNI LOVAC" POKAZAO SILU: Akcija ruske zveri u 90 sekundi (VIDEO)

Najnoviji helikopter Mi-28H koji je iznedrila Rusija može se dičiti izvarednim borbenim karakteristikama. Saznajte najvažnije o njemu!

Svet
Autor: Glas Moskve

Uništava tenkove i pešadiju, nadgleda granicu

Glavni zadatak helikoptera Mi-28 je borba protiv neprijateljskih tenkova i žive sile protivnika. Radi se o višenamenskom helikopteru. Može da se upotrebljava za dejstva po kopnenim ciljevima, ali i da obavlja zadatake klasičnog izviđanja i borbenog patroliranja, prenosi portal GLAS MOSKVE.

Rakete koje „buše“ sve, a ništa ne promašuju

Osnovno naoružanje „Noćnog lovca“ su rakete „Šturm“ ili „Ataka“. Domet ovih raketa dostiže 5-8km. Karakteriše ih izuzetno velika preciznost. Praktično su nepogrešive na tim daljinama. U proseku od 100 ispaljenih raketa, njih 98 će pogoditi cilj. Njihova probojnost dostiže i do 1,000mm homogenog oklopa koji je zaštićen dinamičkom zaštitom. Na cilj se navodi poluatomatskim režimom vođenja rakete (radar ili laserski snop). Ovaj sistem navođenja karakteriše velika otpornost na eventualno protiv-elektronsko ili optičko dejstvo neprijatelja.

Napada iz najdubljeg mraka

Maksimalna brzina ovog helikoptera iznosi 324 km/č, a operativni borbeni radijus dostiže 450km. Zahvaljujući integraciji savremene elektronske opreme, helikopter je sposoban da po najvećem mraku leti nekoliko metara iznad zemlje i da se na taj način prikrada protivniku.

Žilava mašina koju je veoma teško oboriti

Za razliku od svog konkurenta, američkog helikoptera Apache, Mi-28 poseduje jaču oklopnu zaštitu, posebno kabine i ostalih osetljivih elemenata na konstrukciji helikoptera. Ovaj oklop je neprobojan za pancirno-zapaljivu municiju u kalibru 12,7mm.

Odlične perspektive za dalju modernizaciju

Za ovaj helikopter se razvije modifikacija Mi-28UB. Njega odlikuje značajno unapređenje u pogledu upravljanja letelicom. U slučaju ekstremne situacije, koja može nastati usled ranjavanja ili pogibije glavnog pilota, drugi član posade (operater na naoružanju) može preuzeti njegovu funkciju preko duplih komandi i preuzeti upravljanje letelicom. Takođe, i samo osposobljavanje tj.obuka pilota je znatno jeftinija nego ranije.

Radar koji vidi dalje i čistije

Novi helikopter je dobio i novi radar, koji se nalazi iznad elise helikoptera. On za razliku od svog prethodnika koji je deo helikoptera Mi-28N, ima znatno veći domet, i značajno je osetljivi u otkrivanju neprijatelja koji je skriven iza različitih prirodnih i veštačkih prepreka.

Sve pobrojane karakteristike potvrđene u praksi

Helikopteri Mi-28 su u oktobru 2015.godine prebačeni na ratište u Siriju, gde su integralni deo Vazduhoplovne grupe VVS koja je glavni nosilac protivterorističke operacije u ovoj državi. Pored Sirije, ovaj helikopter je prisutan i u Iraku, gde je imao izrazito važnu ulogu prilikom velikih operacija iračke vojske i policije u oslobađanju gradova, kao što su Faludža, Ramadi, Mosul itd.

U jedinicama ruske vojske se nalazi oko 90 helikoptera Mi-28. Nedavno je prikazana verzija za eksport, u kojoj su fuzionisana sva borbena iskustva stečena u Siriji i ponuđena svetskom tržištu. Verzija nosi oznaku Mi-28NЭ, sudeći po interesovanju, očekuje ga sjajna izvozna perspektiva.

Video možete pogledati OVDE.