Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVA BORBENA OPREMA ruske vojske prevazići će sva očekivanja

Foto: boygeniousreport

NOVA BORBENA OPREMA ruske vojske prevazići će sva očekivanja

​Trenutno se na zahtev Ministarstva obrane Rusije razvija nova borbena oprema koja će biti predstavljena do kraja 2017. godine.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Radni naziv nove vojne uniforme je „Ratnik-3“.

„Odlučili smo da iskoristimo ideju Lego igračaka“, rekao je Oleg Faustov, glavni konstruktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta precizne mehanike, piše Glas Moskve.

„U bilo kom trenutku ćete moći da dodate osnovnoj uniformi stvari potrebne određenom rodu vojske ili jedinici. Stvorili smo uniformu u kojoj će vojnicima biti udobno da izvršavaju borbene zadatke."

Osnovnoj uniformi se može dodati oko 60 do 70 elemenata, a svaki vojnik može dodati potrebne komponente oružja i uređaje.

Savršeno oružje

Dmitrij Semizorov, direktor Centralnog naučno-istraživačkog instituta precizne mehanike je izjavio da će vojska početi da koristi novu opremu kroz 15 godina.

„Komplet će se verovatno sastojati od kacige sa ugrađenim nišanom, uniforme, sistema za orijentaciju i komunikaciju, poboljšanih elemenata za balističku zaštitu, obuće, spremnika oružja i municije, i egzoskeleta“, objasnio je Semizorov.

Semizorov je rekao da je svaka nova generacija „Ratnika“ lakša od prethodne, da ima bolju tehnologiju i nove funkcije. Egzoskelet je poseban kostur koji pomaže vojnicima da se kreću brže i može izdržati do 100 kilograma.

Dizajneri predlažu dve vrste egzoskeleta i obe verzije su već prošle početna ispitivanja. Egzoskelet prima signal tela, a zatim reaguje učvršćivanjem ili opuštanjem.

Još jedna novina je ugrađeni u kacigu sistem otkrivanja prijatelja i neprijatelja.

Budućnost je blizu

Kaciga će takođe biti opremljena sistemom za procenu fiziološkog stanja vojnika, dok će uniforma moći da se prilagodi klimatskim uslovima.

„Uniforma je pogodna za temperature u rasponu od -50 do +50 stepeni Celzijusa", rekao je Faustov.

„Postoji letnja, prelazna i zimska verzija. Predstoji nam da napravimo sistem koji će analizirati stanje vojnika, a zatim ga po potrebi ugrejati ili ohladiti. Za sada se posebna pažnja posvećuje zračenju, hemijskoj i bakteriološkoj zaštiti i zaštiti od elektromagnetskog zračenja.“

Rad na uniformi ruskog vojnika budućnosti je počeo krajem sedamdesetih - početkom osamdesetih godina, a prva uniforma „Ratnik“ je testirana 2012. godine.