Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVA ČELIČNA PTICA: Ruski Mi-38 pomera granice

Foto: Sputnik

NOVA ČELIČNA PTICA: Ruski Mi-38 pomera granice

Zahvaljujući tehničkim rešenjima, Mi-38 prevazilazi druge helikoptere u mnogim stavkama

Svet
Autor: Glas Moskve

Kazanjski helikopterski zavod (KVZ), koji se nalazi u sastavu holdinga ‘’Helikopteri Rusije’’, izdao je 23. avgusta saopštenje u kome se navodi da je započelo sklapanje prvog helikoptera Mi-38T u okviru ugovornih obaveza prema ruskom Ministarstvu odbrane za 2018. godinu.

Još u julu mesecu ove godine Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da je sa ‘’Helikopterima Rusije’’ potpisalo ugovor o isporuci opitnih Mi-38 u vojnoj varijanti koji su dobili oznaku Mi-38T, prenosi portal Glas Moskve.

Kako se dalje navodi u saopštenju KVZ, helikopter Mi-38T razlikuje se od osnovnog sertifikovanog Mi-38 pre svega u opremljenosti i određenim karakteristikama. Serijske mašine imaće posebne agregate i komponente isključivo ruske proizvodnje.

Planirano je i instaliranje gorivnog sistema koji ima zaštitu od eksplozije, dodatnih rezervoara za gorivo koji će povećati dolet, specijalne komunikacijske opreme i specijalnih odela za posadu koja će služiti za spasavanje iznad mora.

Zahvaljujući tehničkim rešenjima, Mi-38 prevazilazi druge helikoptere što se tiče mogućnosti nošenja tereta i putnika, kao i u mnogim drugim karakteristikama. Može se takođe upotrebljavati i u različitim klimatskim uslovima, iznad mora, tropskih i veoma hladnih područija.