Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVA OTKRIĆA: Moskva sto godina starija nego što se mislilo

Foto: sxc.hu

NOVA OTKRIĆA: Moskva sto godina starija nego što se mislilo

Iako se prvo pominjanje Moskve vezuje za Ipatijevski letopis i 4. april 1147. godine, ovo verovanje bi se moglo osporiti

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Glavni arheolog Moskve Leonid Kondrašev smatra da se na osnovu nekih arheoloških otkrića može reći da je ruska prestonica osnovana sto godina ranije nego što se mislilo.

Iako se prvo pominjanje Moskve vezuje za Ipatijevski letopis i 4. april 1147. godine, glavni arheolog ruske prestonice veruje da bi ona mogla biti znatno starija, ali se još uvek ne zna da li je nastala kao grad ili kao mreža naselja.

On dalje smatra da je Moskva u prošlosti bila svojevrsno uporište koje je omogućavalo da se s jedne strane ubira danak, a sa druge pruža oružana zaštita okolnim plemenima, piše Glas Moskve.

“Počevši od 11. veka vezano za težnju ljudi da se presele na zaštićeno područje, stanovništvo Moskve počelo je da se uvećava”, kaže Kondrašev.

Ipak, sa njegovim mišljenjem ne slažu se neke kolege, a tome u prilog govori činjenica da za sada nema podataka o knezu koji je konstantno upravljao na tom području u pomenutom istorijskom periodu.

Glavni moskovski arheolog ipak veruje da će se do tog otkrića doći u daljem proučavanju istorije grada.