Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVI RUSKI AVIOTANKER Il-78M-90A imao prvi let

Foto: PAO Il

NOVI RUSKI AVIOTANKER Il-78M-90A imao prvi let

Najnoviji aviotanker “Il-78M-90A” imao je svoj prvi let, saopštili su iz “Iljušina”.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"Danas, 25. januara, novi model obećavajućeg aviotanker “Il-78M-90A” napravio je svoj prvi let, a njime je upravljao šef pilota “Iljušina” i Heroj Ruske Federacije, Nikolaj Dmitrievič Kuimov", saopštila je kompanija.

Zanimljivo je da je ovaj avion bio prvi tanker proizveden u Rusiji u post-sovjetskom periodu. Ranija proizvodnja aviona Il-78 bila je u Uzbekistanu, piše Glas Moskve.

Nova, poboljšana modifikacija aviotankera stvorena je na osnovu najnovijeg vojnog transportnog aviona “Il-76MD-90A”.

Vazduhoplov je opremljen sa četiri motora nove generacije PS-90A-76 sa visokim stepenom dvostrukog kruga i povećanim potiskom.

Njihova specifična potrošnja goriva je 12-14 odsto niža od one motora D-30KP, instaliranog na prethodnim modifikacijama aviona tankera.

"Zbog toga se Il-78M-90A razlikuje po povećanom opsegu leta i može uzeti više goriva za punjenje aviona", dodala je služba za medije.

Vazduhoplov će biti glavni tanker, prilagođen za dopunu gorivom svih vrsta aviona.

“Il-78M-90A” će omogućiti istovremeno punjenje dva vazduhoplova (poput Su-27, MiG-29) koristeći jedinice za gorivo instalirane na krilu.

Ranije je generalni direktor "Aviastar-SP", u kojem je izgrađen prototip aviotanker, Andrej Kapustin izjavio je da je lansiranje aviona u seriji planirano 2018. godine.