Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
NOVI TENKOVSKI SISTEM omogućiće ruskim vojnicima da vide i znaju sve

Foto. Ministarstvo odbrane RF

NOVI TENKOVSKI SISTEM omogućiće ruskim vojnicima da vide i znaju sve

Komandant Prve armije na svom monitoru će u svakom trenutku imati podatke o dejstvima i ispravnosti svakog tenka, o količini municije kojom raspolaže svaka organizaciona ćelija njegove armije.

Svet
Autor: Glas Moskve

"Štab“ istovremeno - takođe onlajn - prima informacije iz Nacionalnog centra odbrane i drugih štabova.

Kroz godinu dana će ruska Prva gardijska tenkovska armija (1-va TA) dobiti jedinstveni potpuno automatizovani punkt upravljanja jedinicama i ratnom tehnikom koji je već nezvanično proglašen za „Štab ratova zvezda“.

Novi sistem značajno će - kako se procenjuje - povećati brzinu i efikasnost upravljanja jedinicama, piše portal Glas Moskve.

Ministarstvu odbrane RF navelo je da je supersavremeni komandni punkt oficirima štaba 1-ve TA već stavljen na raspolaganje i da su "neki njegovi segmenti bili istestirani za vreme upravo završenih strateških manevara Zapad-2017“.

Sistem će biti kompletiran naredne godine, a biće u stanju da zonu odgovornosti 1-ve TA pretvori u „jedinstveni informacioni prostor“, što će komandi Prve armije omogućavati da onlajn posmatra šta radi svaka pojedinačna tenkovska posada.

"Štab ratova zvezda“ čini nekoliko automatizovanih sistema upravljanja jedinicama, pa komandnom sastavu 1-ve TA obezbeđuje trenutne informacije o toku borbenih dejstava.

"Štab“ ima i stacionarne i mobilne komponente koji obezbeđuju onlajn podatke o svim većim i manjim jedinicama koje su mu potčinjene.

Komandant 1-ve TA na svom monitoru će u svakom trenutku imati podatke o ispravnosti svakog tenka, o količini municije kojom raspolaže svaka organizaciona ćelija armije.

"Štab“ istovremeno - takođe onlajn - prima informacije iz Nacionalnog centra odbrane i drugih štabova.

Komanda 1-ve TA imaće punu kontrolu situacije ne samo na zemlji (u zoni odgovornosti 1-ve TA), nego i u vazduhu.

Radi se o „integrisanoj strukturi“ koja će omogućavati unošenje izmena u operativna ratna dokumenta i naredbe.

Prva tenkovska nije slučajno prva dobila "Štab ratova zvezda“.

Ona će prva početi da dobija i najnoviju oklopnu tehniku: tenkove T-72B3 i T-14 "Armata“, oklopna vozila pešadije "Kurganec“ i "Bumerang“, kao i samohotku "Koalicija“.

Sve te borbene mašine su proizvedene da bi mogle da budu uključene u jedinstveni info-prostor koji koristi zaštićene kanale veze.