Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Novi Zeland PREPUŠTA RUSIJI proceduru izbora prvog čoveka UN

Foto: sxc.hu

Novi Zeland PREPUŠTA RUSIJI proceduru izbora prvog čoveka UN

Novi Zeland će, zbog sukoba interesa, tokom svog predsedavanja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u septembru, poveriti Rusiji proceduru izbora generalnog sekretara svetske organizacije.

Svet
Izvor: Sputnjik

To je danas izjavio stalni predstavnik Novog Zelanda u UN Džerard van Bohemen.

Jedan od kandidata za mesto generalnog sekretara UN je i bivša premijerka Novog Zelanda Helen Klark, koja je sada administrator Razvojnog programa UN.

"Novi Zeland je doneo ovakvu odluku kako bi izbegao sukob interesa, budući da mi imamo svog kandidata", preneo je "NZ Herald" Bohemenovu izjavu.

List navodi da odluka da se izborni postupak poveri Rusiji ima veze sa činjenicom da će ta zemlja sledeća predsedavati Savetu bezbednosti u oktobru, navodi Sputnjik.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je 20. jula za Tas s da će ime novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. januara 2017. godine, verovatno biti poznato u oktobru, tokom ruskog predsedavanja Savetu bezbednosti.

Čurkin je objasnio da predsedavajući Savetu bezbednosti ima tehničku ulogu u procesu utvrđivanja preporuka Saveta bezbednosti Generalnoj skupštini UN, te da nema uticaja na rezultate glasanja.

Do sada su ambasadori Saveta bezbednosti UN održali dva kruga glasanja o novom generalnom sekretaru UN, opredeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef diplomatije.

Nakon drugog kruga, Jeremić je osvojio drugo mesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana.

Bivši portugalski premijer Antonio Gutereš bio je prvi sa 11 pozitivnih glasova, dva negativna i dva uzdržana.

Novozlanđanka Helen Klark bla na šestom mestu, sa šest pozitivnih, osam negativnih i jednim uzdržanim glasom.

U skladu sa Poveljom UN, generalnog sekretara imenuje Generalna skupština prema preporuci Saveta bezbednosti.