Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Obama: Moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore u SAD

YT Screenshot

Obama: Moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore u SAD

Američki predsednik Barak Obama izjavio je u utorak da je moguće da će Rusija pokušati da utiče na izbore za predsednika SAD.

Svet
Izvor: Tanjug

On je to rekao nakon što su procureli mejlovi Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, za šta pojedini stručnjaci okrivljuju ruske hakere.

Na pitanje da li će Rusi pokušati da utiču na izbore, koji su zakazani za 8. novembar, Obama je u intervjuu za En-Bi-Si Njuz odgovorio "sve je moguće", preneo je Rojters.

Obama je istakao da je Federalni istražni biro ispituje curenje više od 19.000 mejlova, koji sugerišu da je Nacionalni komitet Demokratske stranke favorizovao predsedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton u odnosu na senatora iz Vermonta Barnija Sandersa za stranačku nominaciju za predsedničke izbore.

"Znam da su stručnjaci to pripisali Rusima", rekao je Obama.

Aktuelni predsednik SAD rekao je da "ono što znamo je da Rusi hakuju naše sisteme, ne samo vladine već privatne sisteme".

"Koji su motivi tog curenja, svega toga, ne mogu reći direktno. Ono što znam je da je Donald Tramp u više navrata izrazio divljenje prema Vladimiru Putinu", rekao je Obama.

Ocenio je i da Tramp ima prilično povoljno pokriće u Rusiji.

Nakon što su procureli mejlovi, kongresmenka Debi Vaserman Šulc iz Floride podnela je ostavku na mesto predsedavajuće Nacionalnim komitetom Demokratske stranke.