Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Obama presudio Davutogluu

Obama presudio Davutogluu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan odlučio je da skloni sa političke scene premijera zemlje Ahmeta Davutoglua nakon što je Erdoganov tim saznao da je Obama pristao da primi turskog premijera, piše portal „Monitor“.

Svet
Izvor: Sputnjik

Sastanak Baraka Obame i Ahmeta Davutoglua oči u oči potvrdila je Bela kuća 5. maja, ali je on na kraju bio otkazan. Izvori „Monitora“ u turskom establišmentu su saopštili da su dobri odnosi Vašingtona sa turskim premijerom, koji su u velikoj suprotnosti sa „hladnim tušem“ koji je Obama priredio Erdoganu u martu ove godine, izazvali podozrenje predsednika i njegovog tima.

Barak Obama Photo: Whitehouse.gov

Predsednički tim se plašio da bi Ahmet Davutoglu uz podršku Vašingtona pokušao da učvrsti političke pozicije i raširi krug svojih, u suštini, formalnih nadležnosti kao premijera zemlje. Kako ne bi ispustio vlast iz ruke, Erdogan je odlučio da odigra po principu: bolje sprečiti nego lečiti. Dok je Davutoglu bio u poseti Dohi, rukovodstvo Partije pravde i razvoja hitno je donelo za premijera ponižavajuću odluku — lišili su ga punomoćja da postavlja šefove oblasti i okruga.

„Davutoglu je pokušao da utiče na Erdogana, ali nije uspeo da izbegne katastrofu. Najteže je timu Davutoglua bilo da prihvati činjenicu da je odluku potpisalo 47 od 50 članova Saveta direktora Partije pravde i razvoja“, naglašava se u članku. Pritom, partijsko rukovodstvo je uspelo da to sakrije od tima premijera.

Crna mačka je odavno pretrčala put dvojici političara, još u februaru 2015. godine kada su turski vojnici izveli operaciju „Šah Eufreata“ — evakuaciju Grobnice Sulejmana Šaha, pretka osnivača Osmanske imperije Osmana Prvog sa sirijske teritorije koja je prešla pod kontrolu terorističke organizacije DAEŠ. Tada je pres-sekretar Ahmeta Davutoglua objavio je fotografiju sa sednice Generalštaba Turske, na kojem vojni zvaničnici zajedno sa premijerom razgovaraju o toku operacije bez prisustva predsednika.

Erdogan je nakon toga bio besan — fotografiju je shvatio kao napad na njegov status glavnog komandanta, dodaje portal. Predsednik u javnosti nije pokazivao nezadovoljstvo, ali se u Ankari pričalo da je ostavka Davutoglua pitanje vremena.

Premijer Turske je izjavio da se neće kandidovati za mesto predsednika Partije pravde i razvoja. Ahmed Davutoglu je postao premijer 2014. godine. U poslednje vreme između njega i Redžepa Tajipa Erdogana došlo je do nesuglasica koji su se odnosili, između ostalog, na rešenje kurdskog problema i hapšenja opozicionih novinara i javnih poslenika.

Po mišljenju eksperata, naredni premijer Turske neće moći da vodi nezavisnu spoljnu politiku. Dojče viršafts nahrihten tvrdi da turski predsednik želi da vidi na mestu premijera zemlje svog zeta ministra energetike Berata Albajraka.

Novi predsednik partije i premijer Turske biće izabrani na vanrednom Kongresu partije 22. maja.