Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Obama: SAD neće prolivati svoju krv u Siriji

YT Screenshot

Obama: SAD neće prolivati svoju krv u Siriji

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će se SAD zalagati za rešavanje krize u Siriji političkim sredstvima i da tamo neće "prolivati svoju krv", ponavljajući greške iz prošlosti.

Svet
Izvor: Sputnjik

"Ako Iran i Rusija žele da prolivaju svoju krv pokušavajući da pomognu svom sirijskom klijentu (Bašaru el Asadu) i tonući u živo blato - to je njihov izbor. Kao predsednik SAD napravio sam drugačiji izbor. Jedino rešenje sirijskog sukoba je politička odluka, uključujući prelazni period bez Asada. To zahteva diplomatske napore", izjavio je Obama pred diplomcima vojne vazduhoplovne akademije u Koloradu.

On je dodao da "nijedan američki vojnik nije uvučen u još jedan građanski rat na Bliskom istoku", prenosi Sputnjik.

"Naša spoljna politika treba da bude snažna, ali i inteligentna", rekao je Obama, navevši da treba pažljivo izvagati posledice mogućeg učešća američkih vojnika u različitim građanskim sukobima jer, kako je dodao, "tome nas uči istorija".

Obamin govor pred diplomcima u značajnoj meri bio je posvećen snazi američke vojske i uspesima spoljne politike SAD, dodaje Sputnjik.

Rojters dodaje da je Obama, aludirajući na predstojeće predsedničke izbore, na kojima će se odlučiti o njegovom nasledniku, primetio da se u SAD vodi debata o ulozi te zemlje u svetu.

"Ovo su činjenice: SAD ostaju najmoćnija država na svetu i snaga u službi dobra", rekao je Obama.