Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Obaveštajne službe SSSR-a ovako prikupljale podatke o AMERIČKOM NAORUŽANJU

Foto: Printscreen

Obaveštajne službe SSSR-a ovako prikupljale podatke o AMERIČKOM NAORUŽANJU

​Sovjetske obaveštajne službe su tokom Hladnog rata uspešno prikupljale informacije o oružju proizvedenom u SAD.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

To je uspešno rađeno zahvaljujući prikupljanju njegovih delova i krhotina iz ratnih zona širom sveta, izjavio je predsednik Akademije za geopolitičke probleme, doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov.

„Prikupljanje informacija o vojnoj tehnici protivnika, uključujući i preko njenih krhotina, sasvim je normalna praksa — i mi smo se time bavili, uključujući i u Egiptu i Vijetnamu. Konkretno, naša raketa K-13 napravljena je na osnovu podataka dobijenih tokom istraživanja ostataka američke rakete ’Sajdvinder‘ korišćene u Vijetnamu“, istakao je Sivkov, a prenosi Glas Moskve.

Ekspert navodi da je Moskva, kao i Vašington, bila dobro upoznata sa nivoom naoružanja protivničke armije, a prikupljanje opreme koja ne radi odigrala je ključnu ulogu u proceni snaga strana suprotstavljenih u Hladnom ratu.

„Osim toga, setite se našeg muzeja tenkova u Kubinki. Tamo se, između ostalog, nalazi i potpuno sklopljeni američki tenk M60, čiji su delovi dobijeni nakon borbi u Vijetnamu i Egiptu — nisu nam ih, valjda, poklonili Amerikanci“, dodao je Sivkov.

Ranije je američka neprofitna organizacija „National Security Archive“ objavila tekstove više od 40 dokumenata o operacijama CIA i Pentagona u vezi sa potragama za delovima vojne tehnike i opreme proizvedene prvenstveno u SSSR-u.

Konkretno, u materijalima te organizacije piše o operacijama potrage američke vojske izvedene u avgustu 1951. godine, nakon kojih je od krhotina gotovo u potpunosti mogao da se sklopi sovjetski lovac MiG-15.

Osim toga, dokumenti pominju pregovore Vašingtona o predaji sovjetske kopnene tehnike, koju je koristila vojska Gane.