Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OBJAVLJEN DATUM Putinove godišnje konferencije za novinare

Foto: kremlin.ru

OBJAVLJEN DATUM Putinove godišnje konferencije za novinare

​Predsednik Rusije Vladimir Putin održaće konferenciju za novinare 14. decembra, saopštila je pres-služba Kremlja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Dodaje se da se prijave za akreditaciju prihvataju od predstavnika ruskih medija registrovanih u Roskomnadzoru i stranih novinara akreditovanih u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Ova velika konferencija za medije biće poslednja za ruskog predsednika u ovom mandatu, piše Glas Moskve.

Naredni predsednički izbori u Rusiji biće održani u martu 2018. godine, izborna kampanja trebalo bi da počne u decembru ove godine.

Predsednička administracija još uvek nije dala odgovor da li će se aktuelni šef države kandidovati za novi mandat. Sâm Putin nije odgovorio na ovo pitanje obećavajući da će „kad dođe vreme razgovarati o ovome“.

Godišnja konferencija poslednjih godina tradicionalno se održava četvrtkom. Samo je 2016. godine pomerena za petak zbog učešća predsednika u događajima vezanim za opraštanje od ubijenog ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova.

Prošle godine za konferenciju se akreditovao rekordan broj novinara — 1.437.

Tada je konferencija za štampu trajala tri sata i 50 minuta tokom kojih je šef države odgovorio na 67 pitanja od 48 novinara.

Najduža konferencija za medije održana je 14. februara 2008. godine, tokom koje je za četiri sata i 40 minuta Putin odgovorio na 106 pitanja 80 novinara, od čega 25 predstavnika federalnih medija, 36 regionalnih i 19 stranih.

Samo sedam minuta kraće trajala je konferencija za štampu 20. decembra 2012. kada je postavljeno nekoliko nestandardnih pitanja, među kojima i jedno o kraju sveta.

Komunikacija Vladimira Putina u formatu velikih konferencija za medije počela je 2001. godine. Prvu takvu konferenciju ruski predsednik je održao 18. jula uoči samita G8. Tada je učestvovalo oko 400 novinara i postavljena su 22 pitanja.