Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ODRŽANA PARADA POBEDE U MOSKVI: Rusija pokazala najmoćnije oružje

Foto: mil.ru

ODRŽANA PARADA POBEDE U MOSKVI: Rusija pokazala najmoćnije oružje

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je jedna od najvećih parada u celom svetu, a povodom Dana pobede, 9. maja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Svoje čestitke za ovaj dan uputili su ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Kako piše Glas Moskve, na paradi је učestvovalo oko 114 vozila i 72 različite letelice, kao i ukupno 10.001 vojnik.

Na obezbeđenju moskovske parade je radilo više od 378.000 zaposlenih iz više vladinih agencija i službi, saopštili su ruski zvaničnici.

Svoje čestitke za ovaj dan uputili su ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

“Deveti maj, dan pobede u Drugom svetskom ratu, zauvek će ostati upisan u svetskoj istoriji. On će biti i ostati simbol pravog patriotizma i duhovne veličine naroda”, naveo je Šojgu u svojoj čestitki vojnicima i veteranima.

„Poklanjamo se pred veličinom podviga sovjetskih vojnika na bojnom polju, pred samoodricanjem radnika u pozadini. Za nas je sveto sećanje na one koji su po cenu sopstvenog života doprineli velikoj pobedi“, naglasio je Šojgu.

„Slavne borbene tradicije heroja dostojno nastavljaju danas zaštitnici Otadžbine. Oni pošteno izvršavaju svoj vojni dug, pouzdano stoje na straži bezbednosti zemlje, uspešno rešavaju zadatke u borbi protiv međunarodnog terorizma“, navodi se u čestitki.

Nakon govora ruskog predsednika Vladimira Putina i minuta ćutanja za sve žrtve Drugog svetskog rata, svečanu povorku vojske predvodio je komandant parade general-pukovnik Oleg Saljukov.

Barjaktare sa zastavom RF, zastavom pobede i zastavom oružanih snaga Rusije pratila je svečana garda tri roda oružanih snaga: Kopnenih snaga, Vazdušno-kosmičkih snaga i Ratne mornarice.

Na paradi su učestvovali i najmlađi pripadnici jedinice moskovske Suvorovske vojne škole. Komandant paradne jedinice škole je general-potpukovnik Viktor Poljakov.

Prvi put na Crvenom trgu ujednačeno su stupili u marš i pripadnici jedinice vojno-patriotsko društvenog pokreta „Junarmija“ koja je stvorena na inicijativu Ministarstva odbrane Rusije 2015. godine.

Prvi put na Paradi pobede takođe je učestvovala paradna jedinica devojaka-kadetkinja vojne akademije za vezu „Budeni“ i Vojno-kosmičke akademije „Možajski“.

Diplomci ovih škola će postati visiki sprecijalisti u oblasti informatike i telekomunikacija.

Nakon završetka prvog dela parade na asfalt Crvenog trga zakoračio je legendarni tenk T-34 koji je razvijen u toku samog rata. To je tenk koji je svake godine prvi u koloni ruskih vojnih vozila.

Prolazak kolone najavilo je višenamensko oklopno vozilo „Tigr-m".

Na oklopnom vozilu se nalazio širok spektar borbenih modula - od streljačkog do protivtenkovskog naoružanja, koji omogućuju primenu u različitim borbenim uslovima.

Tu je i „Tajfun-K“ i „Tajfun-u“ vojne policije Ministarstva odbrane Rusije.

Usledila je kolona pešadijskih vozila.

Drugi deo parade pažljivo se prati u čitavom svetu, dok Rusija predstavlja najbolje i najsavremenije oružje.

Ipak, kako navode vojni stručnjaci, nije moguće iz samog pogleda na ovo oružje otkriti njegovu stvarnu moć, a najbolje ipak ostaje u tajnosti.

Prvi put na Crvenom Trgu defiluje i kolona protiv-vazdušne odbrane zadužene za zaštitu vazdušnog prostora Arktičke zone Ruske Federacije.

Njihovu osnovu čine protiv-vazdušni kompleks „TOR-M2DT" i antiraketni kompleks „PANCIR-SA" na bazi zglobnog terenskog vozila povišenog stepena prohodnosti.

Kako navode stručnjaci, reč je o “čudu” tehnologije i napretka za koji se još uvek ne zna koliko i šta zaista može.

Paradni stroj vojne tehnike zatvara perspektivno vozilo na točkovima - borbeno vozilo pešadije na platformi „Bumerang" sa zastavama vidova i rodova oružanih snaga Ruske Federacije.

Uz muziku marša „Oproštaj od Slovenki“ orkestar napustio je Crveni Trg.

Time je završena parada povodom 72. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.