Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OEBS: Nastavićemo da se zalažemo za slobodu medija

Foto: seebiz.eu

OEBS: Nastavićemo da se zalažemo za slobodu medija

Slobodni, nezavisni mediji su neizostavan kamen temeljac svakog demokratskog društva. OEBS igra važnu i odlučujuću ulogu u uspostavljanju i održavanju ovih standarda kako bi se promovisali demokratski principi, izjavio je predsedavajući Frank-Valter

Svet
Izvor: osce.org

Povodom svetskog dana slobode medija predsedavajući kancelarijom OEBS-a Frank-Valter Štajnmajer i predstavnica OEBS za medije Dunja Mijatović naglasili su koliko je važna sloboda i nezavisnost novinara u ovom poslu.

- Danas odajemo poštu svim novinarima koji su se hrabro suprotstavili nasilju, proterivanju i zastrašivanju kako bi istinito izveštavali o događajima oko nas. Slobodni, nezavisni mediji su neizostavan kamen temeljac svakog demokratskog društva. OEBS igra važnu i odlučujuću ulogu u uspostavljanju i održavanju ovih standarda kako bi se promovisali demokratski principi - izjavio je Štajnmajer.

Dunja Mijatović je izjavila da je današnji dan vredan podsetnik kako nezavisni mediji igraju glavnu ulogu u modernom civilnom društvu.

- Novinari širom sveta, uključujući i region OEBS-a, izvršavaju svoje svakodnevne zadatke pod veoma teškim uslovima - naglasila je Mijatovićeva.

Ona je sa ozbiljnom zabrinutošću primetila da je sve veći broj novinara postao meta napada tokom poslednjih godina.

- Jednostavno je neprihvatljivo da se novinarima preti zbog onoga što kažu i urade. Nacionalne Vlade moraju da urade sve što je u njihovoj moći da obezbede novinare. Talas onlajn pretnji upućenih novinarima se popeo na visok nivo, što dodatno ugrožava njihova prava. Posebno je zabrinjavajuće kako se žene u ovom poslu izdvajaju i napadaju - izjavila je Dunja Mijatović.

Glavni tema za ovogodišnji Dan slobode medija, koji se obeležava u Helsinkiju, jeste pristup informacijama i ostvarivanje osnovnih sloboda, sa posebnim osvrtom na međusobnu povezanost između slobode, otvorenosti, prava na slobodan pristup informacijama i održivi razvoj u digitalnom dobu.

- Pristup informacijama je osnovno i temeljno pravo novinara. Bez toga, zaposleni u medijima nisu u mogućnosti da primaju i odašilju informacije o problemima i temama od javnog značaja, rekla je Dunja Mijatović i dodala da je u današnjim kriznim vremenima ovo pravo najvažniji instrument u borbi protiv opasnih elemenata propagande.

- Vremena konflikta su, nažalost, vremena propagande i iskrivljenih predstava. Zato Nemačka, kao predsedavajuća OEBS-om, stavlja u fokus slobodu medija i kako da osigura pristup informacijama u vremenima krize - rekao je Štajnmajer.

Povodom Dana slobode medija predstavnica OEBS-a Dunja Mijatović je izdala specijalnu zajedničku deklaraciju pod nazivom "Sloboda govora i borba protiv nasilnog ekstremizma" u saradnji sa specijalni izvestiocem o slobodi govora iz UN-a Dejvidom Kejom, predstavnikom Organizacije američkih država (OAS) Edisonom Lanzom i predstavnikom Afričke komisije i ljudskim pravima, Pansijem Tlakulom.