Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OEBS razmatra slanje naoružane policije u Ukrajinu za izbore

Posledica ratnih dejstava u Ukrajini/ Foto: prelistavanje.rs

OEBS razmatra slanje naoružane policije u Ukrajinu za izbore

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) razmatra mogućnost slanja naoružane policijske misije u Ukrajinu tokom izbora u ratom razorenom istočnom delu zemlje, ukoliko se sve strane sa tim usaglase, javlja danas AP.

Svet
Izvor: Tanjug

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je američkoj agenciji da je ta organizacija spremna da pošalje stotine policajaca, potencijalno naoružanih, kako bi osigurali da se glasanje odvija u bezbednoj atmosferi.

"To bi bila policijska operacija pružanja pomoći u održavanju reda i mira u toj oblasti i... obezbeđivanju okruženja kako bi izbori mogli da budu održani", precizirao je Zanijer.

Prema njegovim rečima, ta misija, čije uspostavljanje traži ukrajinski predsednik Petro Porošenko, mogla bi da deluje zajedno sa lokalnim policijskim snagama u Donjecku i Lugansku kako bi se sprečile kriminalne aktivnosti i međunarodnim posmatračima pomoglo da prate glasanje.

Misija bi mogla da bude raspoređena samo ako se obe strane u potpunosti obavežu na prekid vatre, navodi AP.

"To je komplikovan scenario, ali je svakako nešto što možemo da uradimo, ukoliko se svi usaglase", objasnio je Zanijer.

Rusija je, međutim, izrazila protivljenje takvoj misiji, a ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je ovo pitanje "veštačkim problemom" i rekao da bi nenaoružani posmatrači OEBS-a bili dovoljni na glasanju.

U okviru mirovnog sporazuma postignutog pod međunarodnim posredovanjem, Ukrajina mora da održi lokalne izbore u dva istočna regiona koji su pod kontrolom proruskih snaga, ali se sporo postiže napredak u okončanju dvogodišnjeg sukoba koji je već odneo više od 9.300 života, navodi američka agencija.

Moskva tvrdi da Ukrajina mora da usvoji potreban zakon da bi se glasanje sprovelo, dok Kijev insistira na tome da proruske snage najpre prekinu sva neprijateljska dejstva i povuku oružje, kao i na tome da Ukrajina mora da povrati kontrolu nad granicom sa Rusijom.