Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OKEANOGRAFSKI BROD "ILMIN" porinut u Sankt Peterburgu

Ilustracija/ Foto: sputniknews

OKEANOGRAFSKI BROD "ILMIN" porinut u Sankt Peterburgu

Najnoviji okeanografski brod “Ilmin”, sagrađen za rusku mornaricu porinut je u Sankt Peterburgu.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

"U sanktpeterburškom brodogradilištu "Pella" održana je svečana ceremonija lansiranja najnovijeg okeanografskog istraživačkog broda “Ilmin” projekta 11982", rekao je Igor Digalo, portparol Odseka za informisanje i masovne komunikacije Ministarstva odbrane za mornaricu.

Prema rečima oficira, događaju je prisustvovao načelnik glavnog odeljenja za duboka istraživanja Ministarstva odbrane Aleksej Buriličev, zamenik generalnog direktora brodogradilišta "Pella" Sergej Kuhtik, rukovodstvo pomorskog biroa “Almaz” i predstavnici glavne komande mornarice.

Kako je rekao Buriličev, "Ilmin" poseduje savremenu opremu za naučno-istraživačke, okeanografske, istraživačke i spasilačke poslove, prenosi Glas Moskve.

Jedna od njegovih prednosti je dinamičan sistem pozicioniranja, što omogućava precizno održavanje u određenom trenutku u moru.

Nakon završetka vodenih testova, “Ilmin” će se pridružiti Crnomorskoj floti Rusije.

Prema rečima komandanta broda Alekseja Golubeva, posada je bila obučavana u zajedničkom centru za obuku mornarice i spremna je da upravlja svim tehničkim sredstvima i opremom koju “Ilmin” poseduje.