Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oland i Merkel na obeležavanju bitke u Verdenu

Foto: Tanjug/ screenshot

Oland i Merkel na obeležavanju bitke u Verdenu

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel predvode danas zajedničke ceremonije sećanja povodom obeležavanja 100 godina od Verdenske bitke, jedne od najkrvavijih bitaka Prvoga svetskog rata.

Svet
Izvor: Tanjug

"Verden je više od imena vašeg grada, to je jedna od najužasnijih bitaka koje je čovečanstvo iskusilo", rekla je Merkel u govoru u Gradskoj većnici, prenosi AP.

Ona je Olandov poziv da učestvuje u obeležavanju godišnjice bitke opisala kao "veliku čast".

"Mi smo svi pozvani da održavamo sećanje na Verden u budućnosti, jer samo oni koji poznaju prošlost mogu da izvuku lekcije iz nje", rekla je Merkel.

Oland je nazvao Verden "prestonicom mira" i dodao da taj grad predstavlja istovremeno ono najgore, gde se Evropa izgubila, ali i najbolje kao grad koji se posvetio i ujedinio radi mira i francusko-nemačkog prijateljstva", navodi AP.

Oland i Merkel su posetili groblje u Verdenu, na kojem počivaju ostaci desetina hiljada vojnika francuske i nemačke armije, gde su položili venac u pratnji četvoro dece iz Francuske i Nemačke.

Prema procenama istoričara, tokom 300 dana Verdenske bitke poginulo je 160.000 francuskih i 140.000 nemačkih vojnika.

Na ceremonijama, koje su posvećene edukaciji mladih, učestvuje oko 4.000 pripadnika nemačke i francuske omladine, javio je AP.

Verdenska bitka trajala je od 21. februara do 19. decembra 1916. godine.