Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oland: Ne odustajem od zakona o radu, uprkos protestima

Foto: crnagora.me

Oland: Ne odustajem od zakona o radu, uprkos protestima

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas da neće ustuknuti kad je reč o predlogu zakona o radu koji nedeljama izaziva ulične proteste i koji je doveo do glasanja o poverenju vladi.

Svet
Izvor: Tanjug

"Neću popustiti", istakao je Oland u intervjuu za francuski Radio Erop1.

Francuska se suočava sa celonedeljnim štrajkovima zbog reforme tržišta rada za koju vlada kaže da će to rigidno tržište učiniti fleksibilnijim, ali za koju protivnici izmena tvrde da će podriti sigurnost zaposlenih, navodi AFP.

Oland je danas obećao i čvršću akciju protiv onih koji prave nerede infiltrirajući se među ulične demonstrante i ulazeći u sukob sa policijom.

"To neće biti dopušteno", upozorio je francuski predsednik, zapretivši daljim hapšenjima i zabranama demonstracija.

On je rekao da je više od 1.000 ljudi već uhapšeno, dok je 350 policajca povređeno u nasilju.

Šef francuske države je poručio i da "bitka protiv nezaposlenosti nije dobijena", te da je sprovođenje reforme tržišta rada u cilju većeg zapošljavanja važnije od predsedničke popularnosti, prenosi Rojters.

Rekao je i da će krajem godine odlučiti da li će se kandidovati za reizbor za oko 12 meseci, a da će mu budućnost zavisiti od toga da li njegov sadašnji program moći da smanji nezaposlenost koja i dalje iznosi 10 odsto.

"Potrebno je vreme da bi ove reforme postigle efekat", objasnio je Oland, dodavši da nastoji da uradi ono što bi zemlja trebalo da očekuje od svog predsednika, a to znači da sprovede reforme čak i ako su teške i nepopularne.

Olandova socijalistička vlada je prošle nedelje preživela glasanje o poverenju, koje je sazvala opozicija desnog centra nakon što je nacrt reforme tržišta rada "proguran" bez odobrenja parlamenta, podseća AFP.

Najavljene izmene zakona o radu, koje predviđaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje ljudi, podelile su Socijalističku partiju i dodatno srozale ionako lošu reputaciju koju među Francuzima ima Oland, najnepopularniji francuski predsednik ikada, kako pokazuju ankete.