Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oland: Otvorićemo barem 200.000 radnih mesta u ovoj godini

Foto: crnagora.me

Oland: Otvorićemo barem 200.000 radnih mesta u ovoj godini

Francuski predsednik Fransoa Oland je izrazio nadu da će performanse francuske ekonomije u ovoj godini biti bolje od očekivanih, najavljujući istovremeno otvaranje najmanje 200.000 radnih mesta.

Svet
Izvor: Tanjug

U intervjuu za francuski list "Eko", predsednik Oland je ponovio prošlomesečno obećanje da će srezati poreze za dve milijarde evra u cilju pružanja pomoći srednjoj klasi, prenosi agencija Frans pres.

"U Francuskoj je u toku oporavak i dolazi do početka preokreta stope nezaposlenosti. To je nesporna činjenica. Naš privredni rast će premašiti 1,6 odsto u ovoj godini, što će nam omogućiti otvaranje najmanje 200.000 radnih mesta", naveo je Oland.

Kada je reč o 2017. godinu, Oland je još optimističniji, prognozirajući stopu rasta od 1,7 odsto.

Vlada u Parizu je prethodno procenila da će druga najveća ekonomija evrozone porasti po stopi od 1,5 odsto u ovoj i narednoj godini.

Oland je, međutim, upozorio na posledice iznenađujuće odluke Velike Britanije da izađe iz Evopske unije, koje bi se, kako je naveo, mogle proširiti van Ujedinjenog Kraljevstva i negativno pogoditi članice evrozone.

"Bregzit će uglavnom imati negativan uticaj na Ujedinjeno Kraljevstvo, a takođe bi moglo biti rizika po evrozonu i Francusku", poručio je on.

Za sprečavanje prelivanja krize je, kako smatra, potreban brz i jasan odgovor Evrope.

Zahvaljujući snažnoj potrošnji domaćinstava, bruto domaći proizvod Francuske je porastao za 0,5 odsto u prvom kvartalu ove godine, čime je nadmašio prognoze analitičara, podseća francuska agencija.