Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Oland štrajkačima: Ne pokušavajte da ometete EURO 2016.

Fransoa Oland/ Foto: vijesti.me

Oland štrajkačima: Ne pokušavajte da ometete EURO 2016.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je francuske štrajkače da ne pokušavaju da protestima zbog novog zakona o radu ometu Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje danas počinje u toj zemlji.

Svet
Izvor: Tanjug

Oland je poručio da su svi dužni da obezbede tok takmičenja bez incidenata, prenosi Bi-Bi-Si.

"Apelujem na osećaj odgovornosti svakog od vas jer, ako država mora da obavlja svoju dužnost - a hoće, preduzeće sve potrebne mere, onda i oni koji učestvuju u protestima ili ih organizuju treba da preuzmu svoju odgovornost kako bi ovaj veliki događaj mogao biti zajednički narodni praznik", istakao je francuski predsednik.

Ministar sporta Tijeri Brajar pozvao je sindikate da misle na fudbalske navijače.

"Iako postoje vremena kada se štrajkovi mogu održavati, sutra ćemo imati događaj tokom kojeg će takve akcije sprečiti neke navijače da dođu do stadiona", upozorio je on.

Mašinovođa Beranžer Sernon, koji je i generalni sekretar sindikata CGT, neumoljivo kaže da "nisu štrajkači ti koji određuju kalendar".

"Nismo mi odlučili da se EURO održi sutra. U toku je socijalni pokret, reorganizacija rada se nastavlja, zakon o radu se nastavlja. Želimo da pregovori o kolektivnim sporazumima budu otvoreni za sve. Jeste da će to omesti prvenstvo, ali mi nastavljamo štrajk", rekao je on.

Kako je dodao, ulažu se napori da se situacija reši, mada su se dosad ticali samo Nacionalne železnice (SNCF).

Francuska je na udaru protesta u industrijskom sektoru zbog reformi u domenu rada, a na utakmicu kojom se danas otvara šampionat mogao bi da se odrazi štrajk železničara, navodi Bi-Bi-Si.

Mašinovođe prete štrajkom na liniji koja vodi do Stadiona Francuske u pariskom predgrađu Sen-Deni, gde će se večeras igrati utakmica između selekcija Francuske i Rumunije.

Fudbalske navijače koji su ove nedelje stigli u francusku prestonicu i nekoliko drugih gradova dočekao je neprijatan prizor i zadah nesakupljenog smeća na ulicama pošto sindikati blokiraju rad peći za spaljivanje.

Skoro 3.000 tona smeća stoji nesakupljeno na ulicama Pariza, saopštile su vlasti, a smeće se nagomilava i u Marseju, koji će biti domaćin četiri utakmice.

Francuska je, takođe, pod jakim merama bezbednosti otkako su u Parizu novembra prošle godine izvedeni džihadistički napadi, dok se istovremeno oporavlja od štete koju su joj prošle nedelje nanele poplave u centralnim i severnim regionima.