Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Orlando: Obama se sastao sa preživelima masakra

YT Screenshot

Orlando: Obama se sastao sa preživelima masakra

Američki predsednik Barak Obama rekao je danas nakon susreta sa preživelima masovnog ubistva u Orlandu i porodicama žrtava da će se, ako SAD ne budu delovale u kontroli oružanog nasilja i domaćeg terorizma, takvi masakri nastaviti.

Svet
Izvor: Tanjug

"Ako ne budemo delovali, videćemo još ovakvih masakara jer ćemo nečinjenjem izabrati da dozvoljavamo da se oni dešavaju", rekao je Obama novinarima u Orlandu nakon susreta, prenosi Rojters.

Barak Obama i potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovali su u Orlando na Floridi da bi iskazali podršku gradu koji se oporavlja od najvećeg masovnog ubistva u istoriji SAD.

Portparol Bele kuće izjavio je tokom leta od Vašingtona do Orlanda da predsednik Obama smatra da „nema konkretnijeg načina da pokaže podršku Orlandu osim da ode tamo“, dodajući da predsednik „želi da pokaže da Amerikanci stoje uz građane Orlanda.“

Predsednik se sastao sa rođacima 49 ubijenih i 53 ranjenih u klubu kada je naoružani napadač, musliman rođen u Americi, otvorio vatru na ljude u klubu.

Tročasovna opsada završena je kada je policija upala u noćni klub “Puls” i ubila napadača Omara Sadikija Matina.

Obama i Bajden su razgovarali sa onima koji su preživeli masakr, kao i policajcima, radnicima službe hitne pomoći, medicinskim sestrama, lekarima i hirurzima koji su ukazali pomoć ranjenima.

“Predsednik razume da je simbol zemlje”, izjavio je portparol Bele kuće, Džoš Ernest.

“Kada otputuje u neku zajednicu i sastane se sa porodicom koja je pretrpela užasnu tragediju, time nudi poruku saučešća i utehe u ime svih Amerikanaca”, kaže Ernest.

Ernest je dodao da je Obamina poseta i “snažna poruka podrške” LBGT zajednici koja je bila meta napada.

U međuvremenu, senatski Odbor za unutrašnju bezbednost zatražio je od kompanije Fejsbuk da pruži sve podatke koje ima o svim nalozima povezanim sa 29-godišnjim Matinom.

U jučerašnjem pismu, predsedavajući komiteta, Ron Džonson, izjavio je da je njegovo osoblje došlo do informacija da je Matin u nedelju postavio nekoliko statusa na Fejsbuk, uključujući i svoje zaklinjanje na lojalnost lideru Islamske države Abu Bakru Al Bagdadiju, uz poruke da SAD i Rusija treba da prestanu da bombarduju ekstremiste.

On je, takođe, poručio da će narednih dana biti novih napada u SAD.