Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OSEĆAJU SE PREVARENO: Holandski vojnici tuže državu jer su išli u Srebrenicu

Foto: www.pcnen.com

OSEĆAJU SE PREVARENO: Holandski vojnici tuže državu jer su išli u Srebrenicu

​Oko stotinu bivših holandskih pripadnika mirovnih snaga UN možda će tužiti holandsku vladu zato što ih je poslala da budu oko Srebrenice 1995. godine.

Svet
Izvor: Tanjug

Nјihov advokat je izjavio da su oni poslati u Srebrenicu nakon što je ministarka odbrane priznala da je to bila „nemoguća misija“.

„Država (Holandija) je ove vojnike poslala u nemoguću misiju, a zatim ih napustila“, rekao je advokat Majkl Ruperti AFP-u.

Advokat navodi da je misija u Srebrenici, vojnicima „nanela veliku štetu, fizički, psihički, finansijski, kao i štetu u njihovom društvenom životu“.

U junu ove godine, ministarka odbrane Dženin Henis-Plašert izjavila je da je batalјon poslat u Bosnu „bez adekvatne pripreme, bez odgovarajućih sredstava, sa malo informacija, kako bi zaštitili mir koji više ne postoji“.

„To je bila nerealna misija, u nemogućim okolnostima“, rekla je ona.

Advokat vojnika navodi da su njegovi klijenti već 20 godina na „lošem glasu“ i da ih i dan danas lјudi i na fudbalski tribinama zapitkuju „zašto nisu preduzeli nešto“.

„Nјihova lјudska i vojna reputacija je mnogo pretrpela, jer su napušteni od sopstvene vlade“, rekao je Ruperti i napomenuo da pre podnošenja tužbe želi da se sastane sa ministarkom odbrane.