Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Osnivači EU: Britanija da ode što pre

Foto: www.stratfor.com

Osnivači EU: Britanija da ode što pre

Šefovi diplomatija šest država osnivača Evropske unije poručili su danas posle sastanka u Berlinu da Britanija što pre treba da počne proceduru izlaska iz EU kako Unija ne bi bila držana u stanju "limba".

Svet
Izvor: Tanjug

Francuska je zatražila da novi britanski premijer hitno preuzme dužnost.

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske, Holandije, Italije, Belgije i Luksemburga saglasni su da London ne sme da odlaže kompleksnu proceduru izlaska iz Unije, rekao je domaćin skupa, nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štanmajer.

"Zajednički saopštavamo da proces mora početi što je pre moguće kako ne bi završili u produženom periodu limba umesto da se usredsredimo na budućnost Evrope i radimo na njoj," rekao je Štajnmajer, prenosi AFP.

"Britanija mora hitno da aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma koji omogućava da počnu pregovori o izlasku iz EU," izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Ero posle sastanka.

Ne bi bilo prihvatljivo da Britanija "igra mačke i miša", rekao je on novinarima.

"Naravno, treba da bude imenovan novi britanski premijer i za to će verovatno biti potrebno nekoliko dana, ali ovo je hitno," rekao je Ero.

On je istakao da je u interesu Britanije i Evropljana da se izbegne period neizvesnosti koji bi imao finansijske posledice i koji bi mogao imati i ekonomske i političke posledice, preneo je Rojters.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnolds je rekao da Evropa mora da pruži odgovore na pitanja imigracije, bezbednosti i posla, a njegov holandski kolega Bert Kendrs istakao je da Evropa ne može da prihvati politički vakum.

"Ne možemo se ponašati kao da je sve po starom" rekao je on.

Vreme je izuzetno važno, istaknuto je nakon sastanka kom su prisustvovali i šefovi diplomatija Italije Paolo Đentiloni i Luksemburga Žan Aselborn.

"Razumemo i poštujemo rezultat referenduma i razumemo da je Britanija sada skoncentrisana na sebe. Ali London nema odgovornost samo prema Britaniji. Sada se i nama mora omogućiti da se usredsredimo na budućnost Evrope, a to znači da posle odluke Britanije mora početi proces njenog izlaska," rekao je Štajnmajer okružen ministrima, navodi Rojters.