Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OSUDA MOSKVE: Poručili Rumuniji da kazni krivce povodom incidenta sa Rogozinom

OSUDA MOSKVE: Poručili Rumuniji da kazni krivce povodom incidenta sa Rogozinom

Protestna nota iz Rusije upućena je Rumuniji povodom zabrane rumunskih vlasti da avion u kojem je bio potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin preleti vazdušni prostor Rumunije.

Svet
Autor: Glas Moskve

Moskva je naglasila da je svojim dejstvima Bukurešt ugrozio bezbednost više od 160 putnika koji su leteli ovim avionom.

„Moskva ovaj incident ocenjuje kao svesnu provokaciju, koja nanosi ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Rusija očekuje da će Rumunija razjasniti uzroke incidenta s avionom u kojem je leteo Rogozin i da će krivci biti kažnjeni, naveo je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin, prenosi portal Glas Moskve.

U četvrtak je zabranjen ulazak u Moldaviju nizu predstavnika Rusije, među kojima su bili i gosti koji su se uputili u Pridnjestrovlje radi učešća u prazničnom obeležavanju 25. godišnjice mirovne operacije u regionu.

U petak su rumunske vlasti zabranile avionu u kojem je bio Rogozin da preleti teritoriju ove zemlje, uz obrazloženje da je reč o funkcioneru koji je pod sankcijama. U putničkom avionu kompanije S7 koji je leteo iz Moskve u Kišinjev bilo je 165 putnika, među kojima 11 dece. Avion je sleteo u Minsk.