Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Otkrivanje tajnih pisama: Bler nagovarao Buša na rat u Iraku

Foto: Flickr

Otkrivanje tajnih pisama: Bler nagovarao Buša na rat u Iraku

Toni Bler je nagovarao Džordža Buša na rat u Iraku.

Svet
Izvor: B92.net, NB

Više od 20 dokumenata koji datiraju iz godina koje su prethodile ratu u Iraku otkrivaju da je Bler inistirao na rušenju Sadama Huseina.

Izveštaj Džona Čiklota koji se čekao dugo otkrio je i da pre nego što su Britanci izvrpili invaziju na Irak, nisu iscrpljena sva mirna rešenja. Komisija je objavila osuđujući izveštaj u kome je navedeno da se u rat ušlo ishitreno i na osnovu netačnih obaveštajnih podataka i procena.

U pismima koje Bler uputio Bušu piše da u Iraku postoji oružje za masovno uništenje, da pojedinci trguju njime i da se zbog toga zahtevaju akcije.

“Nešto od ovoga će zahtevati akcije koje će neki pokušati da spreče, ali bolje da radimo sada, a posle da objašnjavamo i opravdavamo naše akcije, nego da dozvolimo da se dogodi još veća katastrofa“, napisao je Bler.

Bler je u pismima bio vrlo blag, navodeći da je veza Sadama i Al Kaide slaba, da vojna akcija u koaliciji nije nužna, te da Evropljani drugačije gledaju na hitnost svrgavanja Huseina od Amerikanaca.

Svoje mišljenje znatno je promenio početkom 2003. godine. Tada je u pismu otvoreno poručio da ne treba da se čeka.

“Šta je problem? Ako odložimo, rizikujemo da se Sadam vrati u igru, da zaigra žmurke sa inspektorima, ukoliko oni ne pronađu pištolj koji se dimi. Sa druge strane, nemamo podršku rezolucije UN“.

Svega nekoliko dana kasnije Bler je Bušu napisao da vidi da rat počinje sledećeg meseca.

Nešto manje od mesec dana pre planiranog početka invazije, Bler je naveo da su “ulozi sada mnogo veći“.

“Čini mi se da Francuska želi da ovo postaje ključni test, da li je Evropa partner ili protivnik Americi? Prema mojim viđenjima, ljudi nisu potpuno protiv konflikta, plaše se da mi možda ne želimo da se usprotivimo UN. Apsurdno je, 12 godina čelamo za rezoluciju 1441“. Trik je u tome da moramo da nađemo način da promenimo fokus sa odsustva pune kooperacije sa Sadamom i da to uradimo na način se javno mnjenje prebaci na Savet bezbednosti i da se postavi tako da se misli da smo mi zaista uradili sve da izbegnemo rat“, zaključio je Bler.