Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OVAKO JE CEO SVET čestitao Putinu rođendan

Foto: TASS

OVAKO JE CEO SVET čestitao Putinu rođendan

​Razmere popularnosti ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog vođenja politike u svetu gotovo je nesaglediv.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ipak, u pojedinim prilikama naročito dolazi do izražaja, a to je slučaj i danas kada je ovaj veliki državnik napunio 65. godina.

Naime, širom sveta običan narod, ali i drugi političari i poznate ličnosti utrkuju se da na što originalniji način čestitaju rođendan Putinu, piše Glas Moskve.

Tako je u Berlinu osvanuo grafit sa likom ruskog predsednika i dva bela goluba. Sa obe strane ispisane su reči iz Šilerove „Ode radosti“ koja je i himna EU.

Tvoje snove vežu niti,

Što rastavi mnoga zla.

Svi će ljudi braća biti,

Krila tvoja spajat‘ zna.

Grafitom su mu čestitali i ulični umetnici Barselone koji su uz čuvenu sliku na kojoj Putin namiguje napisali: Svako ima pravo na samoopredeljenje! Srećan rođendan Vladimire Putine!

Treći u nizu evropski grad koji se ruskom predsedniku poklonio grafitom na rođendan je Pariz.

U jednom od najlepših gradova sveta osvanuo je grafit sa natpisom “Srećan rođendan mirotvorče!”, kao i grafit sa natpisom “Ovo je moj pozdrav glavnom mirotvorcu na zemlji”.

Svoju zahvalnost predsedniku Rusije pokazali su i sirijski vojnici koji poziraju zajedno sa ruskim kolegama pored grafita sa rečima: Srećan rođendan branioče Putine!

Kada je reč o poklonima koje je Putin dobio, u njih se slobodno mogu svrstati i brojni video snimci i montaže koji su posvećeni upravo njemu, a pojedini mediji su objavili i kakve je zaista poklone lider Rusije dobijao proteklih godina.

S druge strane, jedan britanski dizajner svoju najnoviju kolekciju posvetio je Putinu, a glavni odevni predmet je muška kožna jakna. On je svoj potez okarakterisao kao logičan jer je za njega Putin savremeni superheroj.

Pored toga, ruski umetnik Aleksej Sergijenko saopštio je da je napravio umetnički objekat „Zlatni Putin“ visok dva metra, povodom njegovog 65. rođendana.

„Pripremio sam razne kolekcije posvećene rođendanima predsednika tokom poslednjih pet godina. Ovaj rad se može nazvati svojevrsnom tačkom. Slika predstavlja umetnički objekat — lik izgleda kao bareljef obojen zlatnom bojom“, naveo je umetnik.

Sergijenko je na ovaj način prvi put čestitao predsedniku Rusije 2012. godine, kada je predstavio prvu kolekciju slika „Predsednik. Najbolji čovek“. Kolekcija odeće „Domovina“ napravljena je 2014. godine, a 2015. istoimena kolekcija nameštaja, ukrašenog Sergijenkovim slikama kao printovima.

Sam Putin je svoj rođendan proveo radno.

Kako je naveo njegov portparol Dmitrij Peskov, ruski predsednik rođendan obično proslavlja sa porodicom i prijateljima, kao i sa kolegama.

Međutim, za danas je imao zakazano niz razgovora, a jedan od njih je i sastanak sa predstavnicima Saveta bezbednosti.