Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OVAKO PUCA "TOP M2": Unapređeni sistem odbrane od ove godine na dužnosti

Foto. Ministarstvo odbrane RF

OVAKO PUCA "TOP M2": Unapređeni sistem odbrane od ove godine na dužnosti

Sistem „Tor M2“ prvi put je predstavljen javnosti na aeromitingu u Moskvi MAKS 2007, a stavljen je u aktivnu službu ove godine

Svet
Autor: Glas Moskve

„Tor M2“ je unapređena verzija protivraketnog sistema „Tor M1“ koji je konstruisala odbrambena kompanija „Almaz Antej“". Sistem „Tor M2“ prvi put je predstavljen javnosti na aeromitingu u Moskvi MAKS 2007, a stavljen je u aktivnu službu Oružanih snaga Rusije u martu 2017. godine.

„Tor M2“ je sistem za rakete niske do srednje nadmorske visine malog dometa zemlja-vazduh, napravljen za presretanje aviona, krstarećih raketa, precizno vođene municije, bespilotnih letelica i balističkih ciljeva, piše portal Glas Moskve.

On koristi nove rakete-presretače kojima su unapređene performanse, povećan kapacitet municije i omogućena sposobnost paljbe tokom kretanja. Vojni stručnjaci opisuju „Tor M2“ kao jedinstveni u svojoj klasi sistem protivvazdušne odbrane sa neverovatnom preciznošću i dometom.

Sistem „Tor M2“ je potpuno automatizovan i može da prati četiri mete istovremeno („Tor M1“ može da prati dve) i ima poboljšan sistem elektronskog ometanja.

Video pogledajte OVDE.