Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OVO JE "NEVA PEČORA": Moćni sovjetski PVO sistem

Foto. Ministarstvo odbrane RF

OVO JE "NEVA PEČORA": Moćni sovjetski PVO sistem

S-125 Neva/Pečora je sovjetski raketni PVO sistem koji je razvijen kako bi upotpunio starije sisteme S-25 Berkut i S-75 Dvina.

Svet
Autor: Glas Moskve

"Neva" ima kratki efektivni domet i leti na nižoj nadmorskoj visini od svojih prethodnika zbog čega ima mogućnost gađanja meta u niskom letu (za razliku od prethodnih modela). Takođe, S-125 je mnogo otporniji na elektronsko ometanje u odnosu na S-75. Obe varijante koriste radio navođenje.

Osim kopnene, postoji i mornarička varijanta M-1 Volna.

Raketni sistem koristi projektile 5V24 (V-600) koji postižu brzinu od 3 do 3,5 Maha te ih pokreću raketni motori na čvrsto gorivo. Rakete se mogu ispaljivati s fiksnih lansera ili mogu biti montirane na sovjetske ZIL kamione. Postavljanje projektila na lansere traje nekoliko minuta, piše portal Glas Moskve.

Sistem S-125 koristi dve različite vrste projektila. Prvobitna varijanta V-600 (ili 5V24) ima malu bojevu glavu težine 60 kg u kojoj se nalazi jak eksploziv (HE). Njen domet iznosi 15 km.

Kasnija varijanta V-601 (ili 5V27) ima težinu od 953 kg te 70 kg tešku bojevu glavu koja sadrži 33 kg jakog eksploziva i 4.500 fragmenata. Duga je 6,09 m, raspon krila iznosi 2,2 m a prečnik tela 0,375 m. Minimalni domet je 3,5 km a maksimalni 35 km (Pečora 2A).

Sistem koristi radare kojima se upravlja iz komandnog mesta ili kamiona te postoje tri primarna radarska sistema.

Od kada je Rusija zamenila većinu svojih S-125 raketnih sistema sa SA-10 i SA-12, odlučeno je da će se nadograditi S-125 sistemi koji su povučeni iz upotrebe kako bi bili zanimljiviji stranim kupcima.

Tako je 2000. predstavljena Pečora-2 s većim dometom, angažmanom na više ciljeva i većom mogućnošću uništenja neprijateljskih letelica. Rakete se nalaze u lanseru instaliranom na kamionu što omogućava mobilnost sistema a može ispaljivati i Pečora-2M varijantu raketa protiv krstarećih projektila.