Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
OVO RUSKO ORUŽJE je donelo pobedu protiv terorista u Siriji

Foto: defence.ru

OVO RUSKO ORUŽJE je donelo pobedu protiv terorista u Siriji

​Za nešto više od dve godine Rusija je u realnim ratnim uslovima testirala više od 600 modela oružja i tehnike.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Rusko oružje je pokazalo pouzdanost i efikasnost na pustinjskom terenu, a prema rečima predsednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina, rad u borbenim uslovima potvrdio je i visoke karakteristike ruskog oružja.

„Njegove tradicionalne prednosti su jednostavnost u korišćenju i pouzdanost primene“, naveo je Putin, a prenosi Glas Moskve.

„Vatreno krštenje“ u ratnim dejstvima u Siriji imala su 162 ruska modela najsavremenijeg i modernizovanog oružja, uključujući višenamenske lovce Su-30SM, taktičke bombardere Su-34, helikoptere Mi-28N i Ka-52.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da samo deset modela nije pokazalo zadovoljavajuće rezultate i da će oni biti „poslati na doradu“.

Tokom rata u Siriji u ruskim bazama bili su smešteni i predstavnici vojne industrije, koji su na licu mesta eliminisali ili beležili eventualne nedostatke oružja i tehnike.

Ogromne zasluge za pobedu u ratu pripadaju ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, koje su operaciju u Siriji započele 30. septembra 2015. godine.

Ruska avijacija je za ove dve godine imala više od 30 hiljada borbenih letova i izvršila je oko 92 hiljade udara. Tokom trajanja rata, Rusija je pretrpela minimalne gubitke — ostala je bez četiri helikoptera i dva aviona.

Piloti „tupoljeva“, „suhoja“, „migova“ uspešno su izvršavali sve zadatke koji se pred njih stavljaju, a avijaciona tehnika je takođe potvrdila dobre karakteristike u različitim, pa i teškim vremenskim uslovima, uključujući i rad tokom peščanih bura i pri temperaturama do 60 stepeni Celzijusovih.

U Siriji je stečeno i praktično iskustvo gađanja visokopreciznim oružjem dalekog dometa sa ratnih brodova i podmornica iz Kaspijskog i Sredozemnog mora. Ruska avijacija dalekog dometa je prvi put u Siriji koristila najnovije krstareće rakete Iks–101, čiji je domet 4.500 kilometara, a takođe i krstareće rakete „Kalibar NK“.

Ako se govori o kopnenim snagama, ispostavilo se da su tenkovi T-90, uprkos nekim nedostacima, pokazali prednost u odnosu na američke „abramse“ i nemačke „leoparde“.

Osim toga, u Siriji su razvijene i nove metode deminiranja teritorija i zaštite tehnike, a to će, prema mišljenju eksperta, uticati na razvoj oklopnih vozila sa povećanom zaštitom od eksplozija.

U Siriji je isproban i najsavremeniji ruski oklopni transporter „Tajfun K“, jedno od najzaštićenijih oklopnih vozila na svetu, a takođe i oklopna vozila „Tigar“, bespilotne letelice marke ZALA, protivtenkovski kompleksi itd.

Artiljerija u Siriji je primenjivala i visokoprecizne projektile koji se laserski navode pomoću bespilotnih letelica.

Snage za specijalne operacije bile su opremljene najsavremenijom uniformom i naoružanjem, kamuflažnim streljačkim oružjem ruske proizvodnje sa optičkim i kolimacijskim nišanom i prigušivačima.

Rusi su odmah po početku svoje vazdušne operacije u Siriju prebacili raketne komplekse S-300 i S-400, a sirijska operacija podstakla je interesovanje za ruske PVO sisteme, a posebno za S-400 „trijumf“, koji nema pandane u svetu.

Rat u ciframa

Sirijska vojska je uz podršku ruskih snaga oslobodila celu teritoriju zemlje. Od početka rata uništeno je preko 54 hiljade terorista, skoro 400 tenkova i više od 12 hiljada oružja i tehnike. Oslobođeno je 67 hiljada kvadratnih kilometara teritorije i više od 1.000 naseljenih mesta.

Uspeh operacije u Siriji znatno je povećao prestiž vojne službe u Rusiji. Sociološka istraživanja pokazuju da 64 odsto Rusa smatra da je vojna služba dobra škola za mlade ljude.

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, rusku armiju trenutno podržava 92 odsto građana zemlje, što je „maksimalni pokazatelj u istoriji socioloških istraživanja“.