Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ovo su NAJJAČI ADUTI među ruskim oružjem

Foto: defence.ru

Ovo su NAJJAČI ADUTI među ruskim oružjem

​Neke od ovih zloslutnih naprava nikada nisu primenjene u borbenim dejstvima, i nadamo se da nikada i neće biti primenjene.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

1. Otac svih bombi

U aprilu 2017. godine SAD su na pripadnike „Islamske države“ u Avganistanu bacile „majku svih bombi“, tj. svoju najmoćniju avionsku bombu GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB).

Tada je u eksploziji pobijeno najmanje 36 terorista, uništena su skladišta sa oružjem i vojna tehnika, i srušeno je nekoliko podzemnih tunela.

Rusija ima sličnu bombu, samo mnogo jaču. I pored manje mase eksploziva, ruska termobarična avionska bomba (ODAB) četiri puta je jača od američke bombe MOAV. Njena eksplozija je jednaka snazi eksplozije 40 tona trotila. Pored toga, ruski „Tata“ (kako Rusi sa ponosom zovu ovu bombu) ima dvostruko veći radijus dejstva od američke „Mame“, piše Glas Moskve.

Mama ili tata: Da li je ruska bomba moćnija od američke?

Konstrukcija ruske bombe ODAB je originalna. U prednjem delu se nalazi složeni elektromehanički uređaj za sa detonatorom i „raspršivačem” eksplozivne supstance. Raspršivanje hemijskih supstanci počinje po isteku određenog vremena. Dobijene aerosoli se pretvaraju u gasovitu smesu koja eksplodira pod dejstvom detonatora.

ODAB stvara udarni talas čiji je pritisak oko 3.000 kPa, tako da se u centru eksplozije faktički stvara vakuum. Ta promena pritiska uništava bukvalno sve što se nađe u tom prostoru, uključujući i zgrade.

2. Sedam hiljada kilotona u jednom plotunu

Interkontinentalna balistička raketa RS-20V „Vojvoda“ najveća je i najubojitija strateška raketa koja je ikad napravljena.

Teška je oko 210 tona i nosi do cilja 10 nuklearnih bojevih glava od kojih svaka ima snagu 750 kilotona. Jedna ovakva raketa može da zbriše sa lica zemlje grad veličine Moskve ili Njujorka.

Zašto se Amerika plaši „Sarmata“?

Doduše, „Vojvoda“ je već stara raketa. U Moskvi joj je pripremljena zamena – nova interkontinentalna raketa „Sarmat“ koja će biti na borbenom dežurstvu već od 2021. godine, kada ističe sporazum „START 3”.

„Sarmat“ će biti dva puta lakši i neće imati 10 nego 17 zasebnih samonavođenih bojevih glava, od kojih će svaka imati snagu 300 kilotona. To neće biti običan „nos” rakete koji posle odvajanja od pogonskog dela leti po paraboli do cilja, nego samostalna hipersonična raketa koja manevriše u vazduhu.

3. Terminator

Ovo oružje ima dva topa kalibra 30 milimetara, navođene protivtenkovske rakete i mitraljeze. Pogon, oklop i šasija su preuzeti od tenka T-72.

Krajem juna 2017. godine u Siriji je Rusija počela da primenjuje „kombajn smrti“, tj. rusko borbeno vozilo za podršku tenkova „Terminator-2“.

U Siriju stigao ruski „Terminator“

„Terminator“ može da se kreće po nepristupačnom terenu brzinom od 60 km/č. Može da prelazi rovove, da ruši i prelazi zidove visoke metar i po. Njegove navođene rakete lako uništavaju tenk udaljen 5 km ili odlično utvrđeno neprijateljsko trajno borbeno uporište.

Može se koristiti i u borbi protiv helikoptera, a pomoću topova i mitraljeza može da „počisti“ neprijateljsku živu silu na položajima koji se u dubinu i širinu mogu porotezati i po 3 kilometra.

Pored topova kalibra 30 mm i 850 projektila, „Terminator“ ima i 4 lansera za navođene protivtenkovske rakete „Šturm-S“ sa kumulativnim ili termobaričnim bojevim glavama, kao i najnoviji mitraljez „Kord“ sa 2.000 metaka.

4. Ognjeni vihor

Teški sistem plotunske vatre TOS-1 „Buratino“ je takođe predstavnik porodice „tenkova-ubica“ na gusenicama. „Buratino“, na ruskom znači Pinokio. Kao i junak iz bajke ovaj sistem „gura nos“ gde god poželi.

Vozilo je napravljeno na bazi tenka T-72, ali umesto kupole ima paket od 30 cevi kalibra 220 mm. One bukvalno „bljuju“ vatru, tj. rakete sa termobaričnom smešom koje za nekoliko sekundi mogu da sravne sa zemljom neprijateljske položaje.

Takav plotun pravi „dronjke“ od utvrđenih položaja, tehnike i žive sile.

Pravi pakao, međutim, nastaje posle toga. Termobaričko punjenje, koje sadrži svaki projektil, stvara oblak gasovite smeše koja eksplodira i pravi dodatni pritisak i temperaturu od 3.000 stepeni, spaljujući sav kiseonik unaokolo, posle čega se pritisak naglo smanjuje.

Nije potrebna bujna mašta da bi se zamislilo šta se dešava sa onima koji se nađu u tom oblaku. U radijusu od nekoliko kilometara ne opstaje ništa živo, a ne opstaju ni tehnika, ni objekti.