Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
PAMETNI GRADOVI do 2025. u Rusiji

Foto: panoramio.com

PAMETNI GRADOVI do 2025. u Rusiji

U bliskoj budućnosti 50 ruskih gradova trebalo bi da postane „pametno“.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Pametnima“ će ih učiniti uvođenje informacionih i komunikacionih tehnologija u svim oblastima.

Takav program priprema Ministarstvo za veze i masovne komunikacije Ruske Federacije po nalogu predsednika Vladimira Putina,navodi Glas Moskve.

Stanovniku „pametnog grada“ budućnosti dovoljno će biti da ima pametni telefon i specijalnu aplikaciju da bi njegov život bio značajno udobniji.

Smartfon će izračunati kada je najbolje da probudi svog vlasnika za posao koristeći najnovije informacije o situaciji u saobraćaju na predstojećem putu.

Autobusko stajalište sa kojeg građanin obično ide na posao ne samo što će informisati ljude koji čekaju o vremenu dolaska sledećeg autobusa već će i informisati autobus o broju ljudi koji ga čeka.

Upravo autobus, a ne vozača autobusa, jer će javni prevoz u „pametnom gradu“ biti bez vozača.

Ukoliko se tokom vožnje skupilo mnogo ljudi, autobus će ubrzati da ne bi ispao iz rasporeda, jer je za ulazak i izlazak potrebno više vremena. A prevoz će moći da se plati takođe preko pametnog telefona, i ovaj oblik plaćanja biće dostupan u bilo kojoj vrsti prevoza.

Nemojte misliti da će „pametni gradovi“ postati neka vrsta utopije, ostrva prosperiteta, potpuno lišeni uobičajenih problema svakog savremenog građanina Rusije.

Informacione tehnologije nisu u stanju da, na primer, krpe rupe na putevima i vodovodnim cevima. Ali, za njih je sasvim izvodljiv zadatak da blagovremeno obaveste građane o uzrocima havarije na mrežama i vremenu njihovog uklanjanja.

Mada Ministarstvo obećava da će potpuni koncept „pametnog grada“ predstaviti tek sledeće godine, realizacija ovog programa već je počela.

Na Sanktpeterburškom međunarodnom ekonomskom forumu koji je održan početkom juna, rukovodstvo Jaroslavske oblasti i kompanija „Rosteh“ potpisali su dogovor o realizaciji projekta u Jaroslavlju.

Inteligentni sistem kontrole LED osvetljenja grada „Svetli grad“ već je testiran u nekoliko ruskih gradova i pokazao je visoku energetsku efikasnost. U Nižnjem Tagilu, na primer, za godinu dana uštedeo je više od 20 megavata.

O pucanju vodovodnih cevi i prekidima u napajanju signaliziraće sistem „Bezbedan grad“, čiji će inteligentni sistem video-zapisa biti podešen tako da proračunava sve vrste vanrednih situacija na ulicama.

Ekološke uslove u „pametnom“ Jaroslavlju pratiće veliki broj različitih senzora, kao i bespilotne letelice i helikopteri.

Ministarstvo za veze namerava da pažljivo prati realizaciju projekta ekosistema „Pametni grad“ u Jaroslavlju. Iskustvo njegovog sprovođenja bez sumnje će se odraziti na konačni koncept programa Ministarstva na koji će se oslanjati drugi gradovi Rusije koji nameravaju da postani „pametni“.