Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Panamski papiri: Uzbunjivač prvi put progovorio o aferi

Foto: Pixabay.com

Panamski papiri: Uzbunjivač prvi put progovorio o aferi

Da bude jasno, ja ne radim ni za jednu vladu, niti obaveštajnu agenciju, bilo direktno, ili po ugovoru, pogađala me je nepravda ovih of-šor utočišta, izjavio je uzbunjivač

Svet
Izvor: Tanjug

Uzbunjivač koji stoji iza objavljivanja Panamskih papira odlučio je da objasni kako su ga nepravde of-šor poreskih utočišta navele da obelodani dokumente.

Izvor, čiji identitet i pol su i dalje ostali tajna, za list "Gardijan" negirao je da je špijun.

- Da bude jasno, ja ne radim ni za jednu vladu, niti obaveštajnu agenciju, bilo direktno ili po ugovoru, i nikada nisam. Moj stav je u potpunosti moj lični - rekao je uzbunjivač za britanski list.

On je dodao da je objavljivanje 11,5 miliona dokumenata iz panamske advokatske firme "Mosak Fonseka" pokrenulo "novu, ohrabrujuću globalnu debatu", zahvaljujući tome što je međunarodni novinski konzorcijum, koji uključuje i "Gardijan", prošlog meseca pokrenuo čitavu aferu.

Uzbunjivač je naveo da su fantomske kompanije često povezane sa krivičnim delom prikrivanja poreza, ali Panamski papiri su bez ikakve sumnje pokazali da, iako nisu nezakonite, fantomske kompanije se koriste da bi izvršile niz ozbiljnih prestupa.

On kaže da su veliki mediji dosada pažnju usmeravali na skandale u vezi sa onim što je dopušteno i legalno u sistemu, a ono što je dozvoljeno je stvarno skandalozno i mora biti promenjeno.

Izvor koji stoji iza Panamskih papira kontaktirao je tokom prošle godine nemačkog novinara "Zidojče cajtunga", Bastijana Obermajera, a taj list je podatke koje je dobio podelio s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona.

Uzbunjivač je naveo i da su neke od vodećih medijskih kuća kojima su dokumenti bili ponuđeni odlučili da ih ne objave, a čak ni Vikiliks nije odgovorio na njegove pokušaje da ih kontaktira.

Izvor "Gardijana" govorio je kritički i o vladama zbog njihovog oštrog tretmana prema uzbunjivačima, dodajući da je Edvard Snouden zaslužio nagradu, a ne da bude proganjan.

Uzbunjivač je, mada ocenjuje da su zvanične reakcije na Panamske papire razočaravajuće, ipak optimista da će u eri Interneta i digitalizacije nova revolucija biti digitalizovana, ili je, kako navodi, ona možda već i počela.