Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"PANCIR-S1" I "S-400" ostaju da čuvaju sirijsko nebo

Foto: defence.ru

"PANCIR-S1" I "S-400" ostaju da čuvaju sirijsko nebo

​Protivvazdušni raketni sistemi S-400 i raketno-topovski kompleksi „Pancir-S1“ ostaće u ruskoj vazdušnoj bazi Hmejmim.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Nesumnjivo, ostaće na Hmejmimu. Ne mogu se preneti odozdo. To je sredstvo munjevitog pogađanja vazdušnih ciljeva“, rekao je bivši glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga, šef komiteta saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarjov.

On je naglasio da je upravo pojava ovih sistema „uvela red na sirijskom nebu“, dok su „Panciri“ oborili toliko dronova, da se ne mogu izbrojati“, prenosi Glas Moskve.

On je naveo da u Arapskoj Republici ostaje toliko vojnih stručnjaka koliko je potrebno za opsluživanje avio-tehnike i sisteme PVO. Osim toga, u Siriji će se nalaziti i vojnici koji osiguravaju logistiku u bazi Tartus.

„Ostaju sve naše mirovne snage. Mislim, ostaće vojna policija. Plus tu su snage za deminiranje”, zaključio je senator.

Logistički centar u Tartusu će postati prava baza, saopštio je bivši načelnik generalnog štaba Ratne mornarice Rusije admiral Viktor Kravčenko.

„Baza predviđa dovoljno veliku teritoriju, sve vidove zaštite i odbrane, uplovljavanje brodova — sve do krstarica prve klase“, rekao je Kravčenko.

Po njegovim rečima, to će ojačati operativne mogućnosti ruske flote u Sredozemnom moru i u celini poziciju Rusije na Bliskom istoku.